sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Struan Micheil - Pyhän Mikaelin leipä


Struan Micheil on makea leipä, jota katolisessa perinteessä nautitaan Mikkelinpäivänä. 


Leipä on mainio sadonkorjuun juhlan leipä, sillä se sisältää "kaikkia tilalla vuoden aikana viljeltyjä viljoja" - ns. pellon hedelmiä. Tähän leivonnaiseen ei siis ole vain yhtä reseptiä, vaan se vaihtelee alueittain - tai oikeastaan jopa "tiloittain" - sillä perinteen mukaan tähän käytetään vain sitä oman tilan satoa.


 Itse käytin kyllä ihan vain "oman kaupan" viljatuotteita, ja kehittelin löytämistäni resepteistä oman version, joka sopii paremmin suomalaiseen pöytään.


Pyhän Mikaelin leipä

8 dl leipäjauhoa 
0,75 dl ruisjauhoa 
0,75 dl täysjyväkaurahiutaleita
0,4 dl vehnäleseitä 
0,75 dl ruskeaa sokeria 
2 tl merisuolaa
1 pss kuivahiivaa (7g)
0,75 dl keitettyjä ohrasuurimoita
0,3 dl hunajaa 
1 dl piimää 
1,2 dl lämmintä vettä

Päälle
1 muna
3 rkl. siemeniä (seesam, unikon tms.)


Sekoita kulhossa 3 dl jauhoja sekä kaikki kuivat aineet hiiva mukaanlukien sekä valmiiksi keitetty ohra.
Mittaa toiseen astiaan hunaja, piimä ja vesi ja lämmitä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Yhdistä seokset ja vatkaa muutama minuutti, jotta taikina sekoittuu oikein hyvin. 
Lisää vähitellen loput leipäjauhot ja vaivaa taikinaa jopa 15 minuuttia. Täysjyvätuotteet vaativat hieman pidempää vaivaamista. 

Valmiin taikinan tulee olla tahmeaa ja joustavaa, mutta ei tahmaista tai puuromaista. Lisää tarvittaessa leipäjauhoja, ja jos taikina murenee, lisää hieman vettä. Peitä taikina kostealla pyyhkeellä ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunti. 

Leikkaa taikina kahteen osaan. Leivo leivistä esimerkiksi kolmikulmaisia symboloimaan kolminaisuutta tai yhdeksänkulmaisia symboloimaan yhdeksää arkkienkeliä. Ympyräinen leipä symboloi iankaikkisuutta.  Laita leivät sitten voideltuun leipävuokaan. Jos paistat leivän ilman vuokaa, se varmaankin kypsyy nopeampaa, joten tarkkaile silloin väriä ja kypsyyttä tarkemmin.

Voitele leivät munavesiliuoksella ja ripottele päälle siemeniä. Peitä ja anna taikinan jälleen kohota. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Leipä saa valmiina kauniin värin reunoja myöten, ja leivän pohjaa napautettaessa kuuluu ontto kumahdus.

Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.


Leipää voi nauttia hyvän hillon taikka voin kanssa.
En ole erityisen hyvä leipien tekijä, joten en osaa sanoa, kuinka onnistunut tämä oli - maku kuitenkin oli ihana!


Leivän voi leipoa myös lahjaksi ja siunaukseksi.
Mikaelin, kolminaisuuden suojelijan, mysteerin kautta se tuo perheonnea ja hyvinvointia.


Suloista syksyä ja hyvää Mikkelinpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti