maanantai 18. lokakuuta 2021

Karkkimaissit


En varmasti ole ainoa Halloweenin ystävä, joka on turhautumiseen asti etsinyt erikoiskaupoista ja Cittarin jenkkiosastolta candy corn -karkkeja aina syksyn tullen. Edelleenkään en ole tätä Pohjois-Amerikkalaista syyskauden ja Halloweenin vakioherkkua Suomesta löytänyt. Viimein sitten oivalsin, että ainahan voin tehdä karkkimaissit itse!


En ole itse ikinä maistanut alkuperäisiä hunajan, sokerin, voin ja vaniljan makuihin perustuvia candy corn -makeisia, joten en voi luvata lopputuloksen maistuvan samalle. Mutta hyviä näistä karkeista kyllä tuli, ja mielestäni kivan näköisiäkin.

Reseptiä varten tarvitset:

6 dl tomusokeria 
2/3 dl maitojauhetta
1/4 tl suolaa 
2,5 dl sokeria
1,5 dl glukoosisiirappia
0,8 dl voita 
1 tl vaniljauutetta 
elintarvikeväriä (keltainen ja oranssi)

Yhdistä tomusokeri, suola ja maitojauhe kulhossa, ja laita sivuun. Yhdistä kattilassa sokeri, siirappi ja voi ja keittele keskilämmöllä, kunnes seos kiehuu kevyesti. Nosta lämpöä ja jatka keittämistä välillä sekoitellen, kunnes seoksen lämpö nousee n. 120 asteeseen (mulla ei ole karkkimittaria, mutta kinkkumittari toimi tässä hyvin!). Sitten nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vanilja ja tomusokeriseos. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada massa kuumaa kestävälle tarttumattomalle alustalle ja jaa kolmeen osaan.
Jätä yksi osa sikseen, ja kaksi muuta värjää elintarvikeväteillä (toinen keltaiseksi ja toinen oranssiksi) käyttäen apuna esimerkiksi lastaa, tai anna massan jäähtyä niin, että voit käsitellä sitä käsin (Karkkimassa on hyvin kuumaa, joten varo, ettet polta käsiäsi).


Pyörittele massat pötkylöiksi, ja asettele järjestykseen valkoinen-oranssi-keltainen. Painele kevyesti värimassat yhteen. Mikäli massa kovettuu liian nopeasti, voit pehmentää sitä lämmittämällä hetken mikrossa. Massoista muodostuu kolmivärinen karkkimatto. 

Leikkaa palasiksi ja anna jäähtyä ja kuivahtaa huoneenlämmössä muutama tunti.


Muotoilin "mattoa" siten, että keltainen osa oli hieman paksumpi ja valkoinen osa taasen matalampi. Sitten leikkasin karkkimassan kuvan mukaisesti kolmioiksi. Oikeaoppisesti keltainen osa on aina se "isompi", mutta karkkien viimeistely oli näin leikkaamalla helpompaa ja nopeampaa, joten en nyt välittänyt siitä.

 

 Säilytä makeiset ilmatiiviissä astiassa. 
Palat voivat hieman tarttua toisiinsa, mutta purkin ravistelu irrottaa ne hyvin.
Tästä ohjeesta tulee (toki karkkien koosta riippuen - omani ovat ehkä melko suuria) ~150 karkkia.


Näistä tuli aivan ihania - ja melko varmasti myös uusi Halloween -perinne meille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti