Suomenlinnassa on kahden rakennuksen ja yhden sukellusveneen Sotamuseo.
Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -näyttely on esillä molemmissa rakennuksissa. Sotamuseon Maneesissa sijaitseva näyttelyosio kertoo Suomen itsenäisyyden ajan neljästä sodasta: sisällissodasta 1918, talvisodasta 1939–1940, jatkosodasta 1941–1944 ja Lapin sodasta 1944–1945.
Sotamuseon maneesin osalta näyttely tutustuttaa Suomen puolustusvoimien vaiheisiin itsenäisyyden aikana.
Vakavalla mielellä museossa.
Museo on juuri niin lapsiystävällinen, kuin tällä aiheella voi olla. Tietenkin joku on herkempi kuin toinen ja joku kavahtaa ihan jo näytillä olevia aseita, mutta mitään hurjaa tai pelottavaa ei nähty eikä koettu. Keskustelua näyttely kuitenkin herätti antaen silti enemmän vastauksia ja apua asian käsittelyyn kuin huolta ja pelkoa.
Olemme lasten kanssa kiertäneet useita maalinnoituskohteita luonnossa, joten meillä oli ikään kuin pohja, jolle rakentaa mielikuvia näyttelyn avulla. Samoin toisin päin, uskon lasten saavan jatkossa enemmän irti juoksuhautabongailusta.
Sota on itse asiassa puhuttanut paljon ennen museokäyntiäkin, ja siksi oli mielestäni hyvä aika käydä perehtymässä aiheeseen tällaisessa ympäristössä. Lapsille nousi kysymykset mieleen kuin itsestään, ja asian käsittely oli siten helpompaa ja varmasti perusteellisempaa.
Nuorimmainen ei ehkä vielä saanut näyttelystä paljoakaan irti, mutta ainakin hän piti kovasti ajoneuvoista ja lentokoneista!
Näyttely jatkuu viereisessä Tykistömaneesissa, jossa esitellään Suomen puolustusvoimien toimintaa sotien jälkeisestä ajasta nykypäivään sekä sotilaan elämää niin sodan kuin rauhankin aikana.
Täällä pääsimme kokeilemaan itse sotilaan varusteita. Hieman on vielä kasvuvaraa, ja ehkä aivan heti ei lähde reppukaan kantoon.
Pojat halusivat näillä kuvilla lähettää enolle terkkuja!
Tämä osa näyttelystä oli lapsille mieluisin, kun pääsivät vähän eläytymään sotilaan kokemusmaailmaan testaamalla niin varusteita, asetta kuin punkkaakin.
Sotamuseo käsittelee tietenkin myös rauhaa, ja siitä etenkin saatiin hyviä keskusteluja aikaan lasten kanssa.
Kolmas Sotamuseokohde on Sukellusvene Vesikko. Myös Vesikkoon pääsee siis tutustumaan samalla pääsylipulla, mutta se on avoinna vain kesäkaudella. En löytänyt selkeitä tietoja päivämääristä, mutta Suomenlinnan nettisivujen tapahtumakalenterin perusteella ovet sulkeutuivat syyskuun päätteeksi. Kalenteri kannattaa muutenkin tarkastaa aina retkeä suunnitellessa.
Vesikko on entisöity 1930–1940-luvun suomalainen sukellusvene, ja sellaisena ainutlaatuinen.
Saksa tilasi sukellusvene CV-707:n ja se rakennettiin Turussa vuonna 1933. Suomen osti veneen kolme vuotta myöhemmin, jolloin se sai nimen Vesikko.
Vesikossa voi kokea sukellusveneen ahtauden - ei ehkä mukavin työympäristö diesel- ja sähkömoottorien sekä torpedojen keskellä.
Sukellusvene Vesikko on maailmanlaajuisesti merkittävä merisodankäynnin muistomerkki. Se osallistui neljän muun suomalaisen sukellusveneen kanssa talvi- ja jatkosotaan. Vesikko on ainoa suomalaissukellusvene, joka säästyi romutukselta.
Sotamuseon näyttelykohteena Vesikko avattiin Suomenlinnassa heinäkuussa 1973.
Sotamuseon pääsylippu maksaa aikuiselta 7 € (opiskelija/eläkeläinen 4 €). Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi (Museokortti käy myös!). Samalla lipulla pääsee niin Sotamuseon Maneesiin, Tykistömaneesiin kuin sukellusvene Vesikkoonkin. Vesikko tosin on avoinna yleisölle vain kesäkaudella, syyskuun loppuun asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti