tiistai 26. syyskuuta 2017

Kettukarkit, eli pihlajanmarjamarmeladit


Mikä olisikaan nostalgisempi karkki kuin pihlajat, eli niin kutsutut kettukarkit! Pihlajamarmeladeja voi tehdä myös kotona, ja toisin kuin kaupasta löytyvissä herkkupaloissa, tässä reseptissä on oikeasti pihlajaa! Nyt onkin hyvä hetki testata reseptiä, kun pihat pursuilee Pohjolan sitruunaa. (Katso edellisestä postauksestani ohje myös pihlajahilloon sekä muita vinkkejä.)


Pihlajanmarjamarmeladit
350 g pihlajanmarjoja
5 dl vettä
3 ½ dl sokeria
15 g agar agaria (Algamar)

Pinnalle:
erikoishienoa kidesokeria

Putsaa ja huuhdo marjat, ja mittaa sitten veden kanssa kattilaan. Keitä marjoja vedessä noin 15 minuuttia. Siivilöi mehu ja puserra marjoista kaikki mehut irti siivilän läpi. Sakeaa mehua pitäisi olla noin 3–3 ½ dl.
Kuumenna jäljelle jäänyt pihlajanmarjamehu kattilassa ja lisää sokeri.

Lisää agar agar kiehuvaan mehuun sekoittaen. 
(Kannattaa hieman katsoa myös käytettävän rouheen/jauheen annostusta ja pakkauksen ohjetta, sillä näissä tuotteissa saattaa olla eroja painossa/määrässä. Minun reseptissäni on käytetty Algamarin luomu agar agaria. Apteekista saatavan Oriolan agar agarin annostus on vain n. 5-7 g. Prismoista ja leivontatarvikekaupoista saatavan jauheen annostuksesta en tiedä.)

Keitä 5-10 minuuttia. Kaada marmeladiseos leivinpaperin päälle vuokaan (suositus n. 20x20 cm). Hyydytä massaa huoneenlämmössä muutama tunti/yön yli. Paloittele sitten hyytynyt marmeladilevy ja anna vielä kuivahtaa muutama tunti tai yön yli, ja kieritä palat sokerissa. Jos marmeladi jää liian kosteaksi, sokeri alkaa sulaa.


Testasin reseptin kolmesti, johtuen agar agarin mittaongelmista. En arvannut, että tuotteissa on niin paljon eroa. Kannattaa huomioida siis reseptiä kokeiltaessa, jos käytät jotain muuta kuin Algamarin agar agaria (jota Ruohonjuuri myy). Ensimmäinen kokeiluni ei hyytynyt, seuraavasta tuli turhan kova (epämiellyttävä purutuntuma), mutta kolmas erä oli napakkaa mutta liki suussasulavaa pehmeää marmeladia. 

 


Kettukarkit<3

"Happamia" sano kettu! Makean ystäville suosittelen kokeilemaan marjojen pakastamista ennen työstämistä. Pakkasen puremat marjat maistuu makeammilta!

Pakasta siis joululahjamarmeladeja varten pihlajat valmiiksi;)


2 kommenttia:

  1. Mahtava kuuloinen ohje! Paljon tuo 15g agar agaria voisi olla suunnilleen teelusikoina tai ruokalusikoina? Ei ole mitään millä punnita eikä googlekaan löytänyt muuntotaulukoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos!:) Käyttämäni agar agar näyttäisi olevan n. 0,4 dl/15g.

      Poista