keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Tullimuseo

Suomenlinnan museoista minua kiinnosti ehkä eniten Tullimuseo, sillä paitsi että en ollut aikaisemmin siellä käynyt, niin nuorena harkitsin hakeutumista tullialalle. Museo sijaitsee Suomenlinnassa Susisaarella Hamilton-Polhem-kurtiinissa. Vaihtuvan näyttelyn lisäksi museossa voi tutustua tullauksen ja salakuljetuksen historiaan Suomessa. 


Teemanäyttely vaihtuu vuosittain, ja tänä vuonna aiheena oli tupakka. Nyt kun museo on jo suljettu yleisöltä, se avautunee seuraavalla kaudella uudella teemalla. 
Himoitut lehdet – Tullin ja tupakan historia -näyttely kertoi Tullin ja tupakkatuotteiden yli 400-vuotisesta yhteisestä menneisyydestä, 1600-luvulta nykypäivään. Näyttelyssä tutustuttiin esimerkiksi tupakkatuotteisiin suomalaisessa kulttuurissa, ja tietenkin tupakan salakuljetustapoihin.

 

Tupakka on nähty huomattava tulonlähteenä valtiolle. Tullimaksujen lisäksi tupakasta on eri aikoina kannettu muitakin maksuja, kuten kulutus- ja valmisteveroja, joiden kanto ja valvonta on usein ollut Tullin tehtävä. Lisäksi tupakkaa on jopa valtion tukemana viljelty ja tuotettu myös Suomessa.


Kovan kysynnän  ja verojen vuoksi tupakkaa on 1600-luvulta lähtien myös salakuljetettu. 1900-luvun lopulla alettiin tiedostaa tupakkatuotteiden aiheuttamat vakavat terveyshaitat, ja 70-luvulla haitallisuudesta tulikin tupakan verotuksen pääasiallinen peruste. Erityisen rajusti salakuljetus kasvoi kuitenkin 90-luvulla ja 2000-luvun alussa johtuen muutoksista Suomen rajoilla ja liikenteen vapautumisesta. 

 

Tullimuseossa on kolme näyttelyhuonetta. Tilat ovat kapeat, joten kulku on kätevästi yksisuuntainen. Peräkkäisten huoneiden jälkeen on erillinen uloskäynti.


Näyttelytilat ovat täynnä Tulliin liittyvää aineistoa. On niin univormuja, laitteistoja, valokuvia, salakuljetukseen käytettyjä välineitä ja muuta, osa esineistöstä jopa alkaen 1600-luvulta.

 

Tullin museotoiminta alkoi vuonna 1930. Suomenlinnanssa Tullimuseo on sijainnut vuodesta 1992 lähtien.



Näyttelystä saa varmasti jotain, vaikka tulli taikka historia ei niin kiinnostaisikaan, sillä katseltavaa ja yksityiskohtia riittää. 

 




Näytillä on mm. salakuljettajilta takavarikoitua esineistöä, kuten pirtukanistereita, käärmeennahkakenkiä, väärennöksiä sekä paljon muuta mielenkiintoista. Tullirikollisuuden lisäksi voi vertailla tulliviranomaisten vuosien saatossa muuttunutta muotia ja perehtyä vaikkapa kuluttajansuojaan, koiran kasvatukseen sekä tullilaboratorioon liittyvään tietoon. 



Esineiden lisäksi näytillä on myös kuvia ja videomateriaalia.



Tullimuseo on avoinna kesäkaudella. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti