maanantai 16. elokuuta 2021

Päivälehden museossa lukemisen juhlaa

 

Aku Ankka -lehti on ollut Suomessa jo 70 vuotta. Lehdellä on varmasti merkittävä rooli monen suomalaisen lapsuudessa ja jopa lukemaan oppimisessa. Meillekin Aku tuli ysärillä viikottain, ja lehti luettiin sisarusten kanssa aina ikäjärjestyksessä. Juhlanäyttelyssä juhlitaan Aku Ankkaa ja lehden kunnioitettavaa ikää museoon luodussa sarjakuvamaailmassa.

 

Akun auto, 313, oli tietenkin meidän automiehen lemppariasia koko näyttelyssä. Moni muukin varmasti fanittaa tätä monikäyttöautoa.

Näyttely perustuu nelisivuiseen tarinaan, joka on luettavissa museossa. Mekin aloitimme vierailun lukemalla sarjakuvaa, joka on Suomen tunnetuimman ankkapiirtäjän, Kari Korhosen, käsikirjoittama ja kuvittama. Tarinan mukaan Pelle Peloton on menossa Aku Ankan syntymäpäiville, mutta vasta hankittu lahja on hukassa. Pikku apulainen, ja museovieraat, voivat auttaa etsimisessä.

Tarinan tapahtumapaikat löytyvät näyttelystä. Voit etsiä lahjaa Pelle Pelottoman pajassa, Karhukoplan majassa sekä Roope Ankan toimistossa. Puuhaa riittää myös etsimisen lomassa. Näyttelyssä on lupa leikkiä, suorittaa pieniä tehtäviä ja tutustua lehteä koskeviin faktoihin.

 

 

Roope Ankan toimisto kiinnosti poikia, ja he samastuivat paitsi vanhaan visukinttuun, myös Karhukoplaan koettaen ryöstää rahasäkkejä.

 

 

Kiinni jäivät, mokomat!

 


Karkuun päästyään lapset sitten piilottelivat Karhukoplan majassa suunnitellen tulevia ryöstöretkiä.

 


 

Tai oikeastaan vain leikkimässä, lueskelemassa ja tekemässä tehtäviä.


 

Kaiken hauskan lisäksi kyllä se lahjakin lopulta löytyi! 
En vain kerro mistä - se teidän täytyy käydä itse selvittämässä.


Suomessa Aku Ankka -lehti ilmestyi ensimmäistä kertaa joulukuussa 1951. Eri maissa lehdet ovat erilaisia, ja Suomessa niihin onkin lisätty paljon paikallista sisältöä. Nimiväännökset, kielellä leikittely ja viittaukset arkipäivän ajankohtaisiin ilmiöihin tekeekin lehdestä ainutlaatuisen ja läheisen.

Meille ei ainakaan vielä ole Aku Ankkaa tilattu, vanhoja lehtiä sen sijaan on. Luetaanko teillä akkaria?


Lukemisen juhlaa! Aku Ankka -lehti Suomessa 70 vuotta!

Näyttely Päivälehden museossa 24.10.2021 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti