Edellisestä Vallisaaren retkestämme on aikaa jo viitisen vuotta, joten nyt kun siellä järjestettiin kansainvälinen kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaali, oli ehdottomasti käytävä kiertelemässä saarta uudemman kerran.
Ensimmäisen biennaalin nimi, Sama meri, muistuttaa siitä, että kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaista. Teema puhuttelee etenkin tässä maailmanlaajuisen pandemian sekä ympäristökriisin keskellä.
Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021 eli vielä ehtii käydä taiteen aarresaaressa! Lisäksi joitain teoksia on ripoteltu muuallekin Helsingissä.
Helsinki Biennaali on maksuton lauttamaksua lukuunottamatta. Lähtölaituri oli Kauppatorin tuntumasta helppo löytää.
Saariseikkailut kuuluvat meidän kesään. On ihana päästä merelle ja saariluontoon, ja välillä myös nauttia taiteesta ja muusta ainutlaatuisessa ympäristössä.
Bongaillaan myös tuttuja maisemia merellä.
Vallisaaressa on hyvät kulkureitit, mutta se on myös täynnä ihanan vihreää villiä luontoa. Nyt vanhan tykkitien varrelle ja moniin jännittäviin rakennuksiin on ripoteltu taidetta, ja sen myötä pääsimme kurkistamaan paikkoihin, jotka aikasemmin ei olleet avoimia.
Laituri 6 / Jaakko Niemelä
ΨZone / Tuomas A. Laitinen
Vallisaaren ihastuttava lampi. Ikävä kyllä se ei ole uintikelpoinen.
Tuttuja maisemia.
EGS - eilisen ja huomisen saari: Viimeisen talven saari.
Evästauko kuuluu retkeen. Täällä on mukavasti pöytäpaikkoja.
Laura Könönen / Ei taivasta rajana
Sari Palosaari / Eons and Instants
Aleksanterin patterin ruutikellarit, tykkihuoneet ja holvit olivat upea miljöö taiteelle.
Margaret & Christine Wertheim / Virkattu koralliriutta / Helsingin satelliittiriutta
Kyungwoo Chun / Lintujen kuuntelija
Nuoremmat pojat piirsivät kuulemansa linnunlaulun perusteella omatkin lintusiluettinsa teokseen, mutta vanhin mieluummin katseli hiljalleen valmistuvaa kokonaisuutta.
Katharina Grosse / Shutter Splinter
Vielä lähdettiin Kuninkaansaareen - lapset halusivat uimaan (kuten liki joka päivä tänä kesänä), ja uimakelpoinen ranta löytyy täältä. Virallinen uimaranta se ei ole, mutta ihan ok virkistäytymiseen helteisen retken yhteydessä.
Alicja Kwade / Big Be-Hide
Rannan läheisyydessä on pöytiä ja käymälät. Myös alhaalla rannalla oli ainakin yksi pöytäpaikka.
Vallisaareen oli kutsuttu yhteensä 41 kansainvälistä taiteilijaa/taiteilijaryhmää niin Suomesta kuin maailmalta. Sen tuloksena saareen on luotu uusia paikkasidonnaisia ja väliaikaisia teoksia, tai tuotu saaren kanssa vuoropuheluun asettuvia jo olemassa olevia teoksia. Postauksessani vilahtaa teoksista vain osa, eli vielä enemmän on koettavissa tapahtuman puitteissa. Ja etenkin, mikäli Vallisaari on vielä jäänyt valloittamatta, suosittelen jo ihan sen vuoksi seilaamaan paikanpäälle - nyt bonuksena saa huikeita taide-elämyksiä.
Kävimme pari teosta katsomassa vielä mantereellakin myöhemmin. Näistä ensimmäinen, Janet Echelmanin 1.78, olisi ollut vielä näyttävämpi pimeässä.
Teos on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin.
Teoksen nimi 1.78 viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni mannerlaattojen liikahduksen seurauksena.
Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen: Muuri
Muuri on luhistunut, mutta mitä tapahtuu raunioilla?
Toivottavasti sinäkin ehdit nauttimaan tästä taidetapahtumasta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti