sunnuntai 15. elokuuta 2021

Helsinki Biennaali

 

Edellisestä Vallisaaren retkestämme on aikaa jo viitisen vuotta, joten nyt kun siellä järjestettiin kansainvälinen kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaali, oli ehdottomasti käytävä kiertelemässä saarta uudemman kerran.

Ensimmäisen biennaalin nimi, Sama meri, muistuttaa siitä, että kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaista. Teema puhuttelee etenkin tässä maailmanlaajuisen pandemian sekä ympäristökriisin keskellä.


Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021 eli vielä ehtii käydä taiteen aarresaaressa! Lisäksi joitain teoksia on ripoteltu muuallekin Helsingissä.


Helsinki Biennaali on maksuton lauttamaksua lukuunottamatta. Lähtölaituri oli Kauppatorin tuntumasta helppo löytää.


Saariseikkailut kuuluvat meidän kesään. On ihana päästä merelle ja saariluontoon, ja välillä myös nauttia taiteesta ja muusta ainutlaatuisessa ympäristössä. 
Bongaillaan myös tuttuja maisemia merellä.

 


Vallisaaressa on hyvät kulkureitit, mutta se on myös täynnä ihanan vihreää villiä luontoa. Nyt vanhan tykkitien varrelle ja moniin jännittäviin rakennuksiin on ripoteltu taidetta, ja sen myötä pääsimme kurkistamaan paikkoihin, jotka aikasemmin ei olleet avoimia.


Laituri 6 / Jaakko Niemelä

 ΨZone / Tuomas A. Laitinen

Vallisaaren ihastuttava lampi. Ikävä kyllä se ei ole uintikelpoinen.


Tuttuja maisemia.


 

Attakwad / Hype


EGS - eilisen ja huomisen saari: Viimeisen talven saari.

Näitä vastaavanlaisa saaria on ripoteltu muuallekin Helsinkiin. Ainakin yhden olemme bonganneet muualla - oiva syy kierrellä pitkin pääkaupunkia.

Evästauko kuuluu retkeen. Täällä on mukavasti pöytäpaikkoja.

 

Tadashi Kawamata / Vallisaaren majakka
Taidetta tosiaan oli yllin kyllin. Vaikka moni teos oli huollossa, osuttiin paikalle "väärään aikaan" taikka emme lasten kanssa viitsineet jonottaa ihan jokaiseen, niin retkipäivä oli loppua kesken.  

 


Maaria Wirkkala / Ei aivan viaton

 

Kyungwoo Chun / Saaren saaret


Laura Könönen / Ei taivasta rajana

 

Sari Palosaari / Eons and Instants


Aleksanterin patterin ruutikellarit, tykkihuoneet ja holvit olivat upea miljöö taiteelle. 


Margaret & Christine Wertheim / Virkattu koralliriutta / Helsingin satelliittiriutta

 

Kyungwoo Chun / Lintujen kuuntelija

Nuoremmat pojat piirsivät kuulemansa linnunlaulun perusteella omatkin lintusiluettinsa teokseen, mutta vanhin mieluummin katseli hiljalleen valmistuvaa kokonaisuutta.


Katharina Grosse / Shutter Splinter

Vielä lähdettiin Kuninkaansaareen - lapset halusivat uimaan (kuten liki joka päivä tänä kesänä), ja uimakelpoinen ranta löytyy täältä. Virallinen uimaranta se ei ole, mutta ihan ok virkistäytymiseen helteisen retken yhteydessä.

 

Alicja Kwade / Big Be-Hide


 

 
  


Rannan läheisyydessä on pöytiä ja käymälät. Myös alhaalla rannalla oli ainakin yksi pöytäpaikka.


Vallisaareen oli kutsuttu yhteensä 41 kansainvälistä taiteilijaa/taiteilijaryhmää niin Suomesta kuin maailmalta. Sen tuloksena saareen on luotu uusia paikkasidonnaisia ja väliaikaisia teoksia, tai tuotu saaren kanssa vuoropuheluun asettuvia jo olemassa olevia teoksia. Postauksessani vilahtaa teoksista vain osa, eli vielä enemmän on koettavissa tapahtuman puitteissa. Ja etenkin, mikäli Vallisaari on vielä jäänyt valloittamatta, suosittelen jo ihan sen vuoksi seilaamaan paikanpäälle - nyt bonuksena saa huikeita taide-elämyksiä.

Kävimme pari teosta katsomassa vielä mantereellakin myöhemmin. Näistä ensimmäinen, Janet Echelmanin 1.78, olisi ollut vielä näyttävämpi pimeässä.


Teos on osa tieteelliseen tietoon perustuvaa Earthtime-sarjaa, jonka teokset muistuttavat meitä ihmisen monimutkaisesta yhteydestä ajan suuriin sykleihin ja fyysisen maailmamme järjestelmiin. 


Teoksen nimi 1.78 viittaa mikrosekuntien määrään, jonka verran päivä maapallolla lyheni mannerlaattojen liikahduksen seurauksena.


 

Zodiak presents: Kärkkäinen & Tarvainen: Muuri


Muuri on luhistunut, mutta mitä tapahtuu raunioilla?

 

Toivottavasti sinäkin ehdit nauttimaan tästä taidetapahtumasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti