tiistai 3. elokuuta 2021

Orinoron rotko

 

Toinen pysähdyspaikkamme matkalla Kuopiosta Helsinkiin - Orinoron rotko.

Tämä oli vähän ex tempore -luontoretki, sillä olin toki tutustunut alueen nähtävyyksiin kartan kanssa joskus aikaisemmin kesällä, mutta reittisuunnittelu jäi siihen. Puoliso bongasi nähtävyyskyltin ajaessaan, ja kun hän siitä ääneen sanoi, mieleeni muistui, että se on nähtävä! Haettiin äkkiä reitti rotkolle ja pidettiin kävelytauko.

 

Napattiin vesipullo kouraan ja jätettiin onneksi rattaat autoon. Täällä ei ollut helppokulkuista. Melkein koko matka oli hyvin juurakkoinen ja rotkon pohjalla kulkua hankaloittaa kivenlohkareet. Muuten rotkon alueella on kapeahkot pitkospuut helpottamaan liikkumista.

 

Valitsimme nyt lyhyimmän reitin, sillä edessä oli pitkä matka ja vielä ainakin yksi pysähdys. Reitti Hanhiahontien parkkipaikalta rotkolle opastettua luontopolkua pitkin oli n. 900 metriä. Rotkon pituus on n. 200 metriä. Takaisin palattiin samaa reittiä.

 

  

  

Pystyseinäisen rotkon syvyys on suurimmillaan liki 20 metriä.

  

Orinoron rotkolaakso kuuluu valtakunnallisesti arvokkaiden geologisten luontokohteiden listalle. Rotko on listattu myös yhdeksi Savon seitsemästä ihmeestä.

 

  

Hurjan hieno ja pysäyttävä luontoelämys. On niin uskomatonta, mitä luonto saa aikaan, ja millaisia merkkejä meille on mm. jääkaudesta jäänyt.

  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti