torstai 18. kesäkuuta 2020

Juhlava sitruunainen juustokakku



Viime pääsiäisen juhlapöytään päätyi näyttävä ja juhlallinen paistettu juustokakku marenkikuorrutteella. Kakun kruunasi karamellisoidut sitruunaviipaleet.


Digestivepohja:

240 g Digestive-keksejä
0,5 dl sokeria
85 g voita

Murskaa keksit muruiksi, sekoita joukkoon sulatettu voi ja sokeri. Vuoka (halkaisija 23 cm) kannattaa vuorata leivinpaperilla, joskin itse pingotin vain pohjaan paperin ja rasvasin reunat. Painele seos sitten vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, ja anna sen sitten jäähtyä ennen täytteen lisäämistä. 


Tuorejuustotäyte: 

800 g Maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl jauhoja 
120 g smetanaa
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
4 kananmunaa

Vatkaa yhteen tuorejuusto, sokerit ja jauhot. Lisää sitten smetana ja sitruuna, ja sekoita hyvin. Sekoita yksi muna kerrallaan joukkoon, mutta älä ylivatkaa, ettei kakun pinta halkeile paistuessa. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja paista 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä pehmeäksi, sillä se hyytyy vielä jäähtyessään. Kypsyys arvioidaan reunoista.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ja siirrä vielä jääkaappiin - mielellään yön yli.


 

Marenkikuorrutus:

2 dl sokeria
3 valkuaista
1 tl maissitärkkelystä

Laita kattilaan hieman vettä ja kattila liedelle. Laita päälle metallikulho tai toinen kattila, johon sekoita ainekset. Kuumenna vesi, mutta älä kiehuta. Veden ei pidä koskea päällimmäisen kulhon pohjaa. Vatkaa seosta 3-5 minuuttia kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Siirrä sitten kulho pois liedeltä ja vatkaa marenkia voimakkaasti vielä 5-7 minuuttia, kunnes siitä tulee sileää ja kiinteää, ja se pysyy muodossaan. Laita marenkiseos pursotuspussiin, ja pursota kakun päälle. Kauniin pinnan marenkiin saa kaasupolttimella, mutta vaiheen voi jättää myös välistä.


 


Karamellisoidut sitruunaviipaleet:

2,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu
1-2 ohuiksi viipaleiksi leikattua sitruunaa

Pese ja kuivaa (luomu)sitruunat hyvin ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Laita sokeri, sitruunamehu ja viipaleet laakeaan kattilaan ja kiehuttele kevyesti 5-10 minuuttia välillä sekoitellen. Sivele leivinpaperiarkille ohut kerros ruokaöljyä, ja nosta sitruunanviipaleet päälle kuivumaan. Säilytä sitruunakoristeet huoneenlämmössä ja käytä sitten kakun koristelussa.



Helppoa, herkullista ja vaivattomasti kaunista! 
Tämä tuli pysyäkseen meidän pääsiäispöytään!

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti