sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

KasemattikallioTästä sitä jatko-osaa Maununnevan luontoelämyksistä: Kasemattikallio. Jos mielii jännittävälle seikkailulle, niin täältä löytyy juoksuhaudat ja "luola". Katso myös Maununnevan kaponieeri ja suo.

 

Kyseessä on ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusasema, rakennettu n. 1915-1918. Taisteluhautoja on yhteensä n. 150 metriä. 

 


Kaksi tähystysasemaa sijaitsee mäen pohjois ja itäreunalla, mutta myös länsiosassa on pieni taisteluasema, joka yhdistyy puolustuskokonaisuuteen kallioon louhitulla luolalla. Lisäksi on suojahuoneita ja syviä taisteluhautoja, valonheitinasema jne.

 


  Kallioon louhitussa yhdysluolassa on kaksi sisäänkäyntiä. Itäiseen sisäänkäyntiin johtaa syvä kallioon louhittu rotko. Läntinen sisäänkäynti sijaitsee syvässä kallioon louhitussa kuopassa, jossa on betoniportaat ylös yhdyshautaan, joka johtaa pohjoisosan taisteluasemaan.

 

Lapset tutkivat aina niin mielellään vanhoja taistelurakenteita, ja onhan nämä jännittäviä. Tämä on yksi omakin suosikkini, hurjan hieno kokonaisuus ja syvät haudat. Kovin rentouttava seikkailu ihan pienen kanssa tämä ei toki ollut, mutta isommat nauttivat varmasti historiaseikkailusta.

 

Tukikohta XVIII:10 (Maununneva) löytyy Kaarelantien varrelta. Suunnistimme tänne Google Mapsilla (Haku: Kasemattikallio) vähän summanmutikassa, ja opasteita tai selkeää polkua paikalle ei ainakaan meidän tulosuunnassa ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti