torstai 6. huhtikuuta 2017

Soodamunia

Pääsiäiseen kuuluu aika ehdottomasti yllätysmunat. Jos suklaamunat ei kuitenkaan ole se mieluisin vaihtoehto, ja pilipaliyllätykset ärsyttää, niin tässäpä mukava vaihtoehto.


Soodaa, vettä, (elintarvikeväriä) ja haluamasi yllätykset, muuta ei tarvita:)

Sekoita soodaa ja vettä keskenään, jotta saat paakkuuntuvaa massaa. N. 900 grammaa soodaa, 2 dl vettä.


Painele sitten massaa yllätyksen ympärille. Massa lohkeilee helposti, mutta kunhan saat koko yllätyksen piiloon, se pysyy paremmin käsiteltävänä.


Pyörittele sitten "munaa" käsissäsi saadaksesi siitä tasaisen ja oikean muotoisen.


Voit laittaa haluamaasi väriä massaan, ja värjätä joko tasaiseksi tai antaa värin levitä itsekseen laikukkaaksi. Näissä käytin jauhemaista elintarvikeväriä, mutta voit käyttää muitakin.


Massaa riitti n. neljään munaan. Jos vaikka "vahingossa" syöt lasten yllätyssuklaamunat, niin voit sen yllätyksen piilottaa tällaiseenkin. Lapset ei aavista mitään! :D


Jätä sitten munat kuivumaan vähintään vuorokaudeksi.
Välillä voit kääntää, jotta kuivuu myös alapuolelta.


Valmiit soodamunat odottelee pääsiäistä. Yön aikana oli jo aika mukavasti kovettunut:)Tässä muutaman vuoden takaa, kun tein dinosauruksenmunia synttäriohjelmaksi lapsille:)Näissä on käytetty nestemäistä tai geelimäistä elintarvikeväriä. Piilotin muniin pieniä muovisia dinosauruksia painelemalla figuurin ympärille värjättyä märkää soodaa. Märkänä massa on vielä melko helposti lohkeilevaa, mutta kun se kuivuu, se hiljalleen muuttuu kivikovaksi. Munat kannattaa valmistaa useampi päivä etukäteen, jotta ne ehtii kuivua tarpeeksi eikä halkea liian helposti. Itse tein ehkä kuukautta aikaisemmin nämä, ja todella kovaksi ehti kivettyä.


Juhlissa soodamunia rikottiin kivien avulla, kun ei muoviset apuvälineet riittäneet:D Lisäksi munat voi sulattaa etikalla. Lapset olisivat varmasti innoissaan sihisevistä ja vaahtoavista munista (sooda ja etikka reagoivat hienosti), mutta varaudu sotkuun:D


HUOM.

Värjätyn soodan voiuusiokäyttää samaan tarkoitukseen lisäämällä hieman vettä ja muotoilemalla uusestaan. Etenkin värjäämätön sooda kelpaa ihan hyvin vaikkapa siivouskäytössä, kuten eräs lukija huomasi vinkata:)


Katso myös postaus munien avaamisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti