torstai 6. huhtikuuta 2017

Soodamunia

Pääsiäiseen kuuluu aika ehdottomasti yllätysmunat. Jos suklaamunat tai muut sokeriherkut ei syystä tai toisesta sovi (tai vahingossa syöt itse ne suklaat😬), niin soodamunat on mitä mainioin vaihtoehto!Itse myös tykkään siitä, että voin itse valita, mitä yllätyksiä lapset saavat, ja perus suklaamunien yllärit tuppaa olemaan enimmäkseen roskaa... Esimerkiksi kirpputoreilta löytyy paljon oikeasti kivoja pikkuleluja, ja toki hieman isommatkin kelpaa. (Lelun sijaan esim. yllätysmunien muovikapselin sisällä voi soodamunaan piilottaa vaikka viestin, korun jne. - kommentoikaa ihmeessä lisää ideoita!) 


Tässä postauksessa olen tehnyt perus kinderyllärin kokoisille pikkuleluille n. kananmunankokoisia soodamunia, sekä isompia pikku-kylpyankoille. 


Soodaa, vettä, (elintarvikeväriä) ja haluamasi yllätykset, muuta ei tarvita:) 
Sekoita soodaa ja vettä keskenään, jotta saat paakkuuntuvaa massaa. 
N. 900 grammaa soodaa, 2 dl vettä.


Painele sitten massaa yllätyksen ympärille. Massa lohkeilee helposti, mutta kunhan saat koko yllätyksen piiloon, se pysyy paremmin käsiteltävänä.


Pyörittele sitten "munaa" käsissäsi, jotta saat siitä tasaisen ja oikean muotoisen.


Voit laittaa haluamaasi väriä massaan, ja värjätä joko tasaiseksi tai antaa värin levitä itsekseen laikukkaaksi. Näissä käytin jauhemaista elintarvikeväriä, mutta voit käyttää muitakin. (Muistaa vain suhteuttaa nesteen määrään, jos käytät reilusti nestemäistä väriä, niin vettä kannattaa lisätä varovaisemmin.)

 

Massaa riittää ohjeen mukaan n. neljään isoon munaan tai sitten n. kananmunan kokoisia saa 10-12.


Jätä sitten munat kuivumaan vähintään vuorokaudeksi.
Välillä voit kääntää, jotta kuivuu myös alapuolelta.


Valmiit soodamunat odottelee pääsiäistä. Yön aikana oli jo aika mukavasti kovettunut, mutta munat voi valmistaa paljonkin aikaisemmin. Kosteina munat lohkeilevat helposti, joten niitä on käsiteltävä varovasti - kuivuttuaan ne onkin sitten kivikovia. Nämä sopii oikein hyvin pääsiäismunien etsintään, ja avaaminen on hauska projekti lasten kanssa. Voitte ottaa "arkeologin välineitä" mukaan, taikka sulattaa munat etikan avulla. Katso myös postaus munien avaamisesta!HUOM.

Soodan voi uusiokäyttää samaan tarkoitukseen lisäämällä hieman vettä ja muotoilemalla uudestaan. Etenkin värjäämätön sooda kelpaa ihan hyvin vaikkapa siivouskäytössä, kuten eräs lukija huomasi vinkata:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti