tiistai 16. syyskuuta 2014

Führerhauptquartier Wolfsschanze


Führerhauptquartier Wolfsschanze, eli Johtajan päämaja Sudenpesä, oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Alue on hyvin opastettu, eikä reiteiltä pidä poistua. Lasten kanssa kiersimme mieluummin ilman opasta.

 

Operaatio Valkyyria, eli 20. heinäkuuta 1944 Hitleriä vastaan tehty murhayritys, tehtiin juuri Wolfsschanzessa. Neljä Hitlerin upseeria kreivi Claus Schenk von Stauffenbergin johdolla suunnitteli ja toteutti operaation, joka kuitenkin epäonnistui. Operaatiossa mukana olleet upseerit menettivät myöhemmin valtionpetoksen vuoksi henkensä, ja heille on alueella muistomerkki.
Lisäksi vieressä on muistomerkki miinanraivaustyössä menehtyneille puolalaisille sotilaille.


 

Päämajan rauniot löytyy Puolasta, läheltä Kętrzynia. Sodan aikana alue oli osa Saksan Itä-Preussin maakuntaa.


Sudenpesä kärsi mittavat vauriot saksalaisten perääntyessä. Tukikohta oli venäläisten käsiin jätettäväksi liian arvokas, joten Hitler määräsi sen räjäytykset.


Rakennuksiin ja bunkkereihin ei ollut lupa mennä sisäpuolelle (joihinkin ehkä omalla vastuulla), mutta ihan mielellään katseltiin vain ovi- ja ikkuna-aukoista.


 

Wolfsschanze koostui bunkkereista ja rakennuksista metsäisellä alueella ja se oli ympäröity piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Päämaja rakennettiin vuonna 1941, ja se hylättiin vasta 1944 puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia.





 

 

Vuosien 1945–1956 aikana Puolan armeija raivasi alueelta noin 54 000 miinaa.




 21. kesäkuuta 1941 Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa. Seuraavana aamuna kello 03.15 operaatio Barbarossa alkoi akselivaltojen lentokoneiden pommitettua Neuvostoliiton hallussa olevia puolalaisia kaupunkeja. Hitler oleskeli Sudenpesässä yli 800 päivää, ja viimeisen kerran hän poistui sieltä 22. marraskuuta 1944. Itsensä Führerin lisäksi pesässä työskentelivät mm. Goring, Himmler, Bormann, Keitel, Goebbels, Dr. Fritz Todt ja Speer. Ajatukset poukkoilevat historian ja nykyajan välillä. Niin epätodelliselta kuin se tuntuukin, tässä vehreässä metsässä - ei edes kovin kauan sitten - suunniteltiin ja toteutettiin hyvin synkkiä asioita.


Rakennus numero 13 on Hitlerin oma bunkkeri. Sen seinät olivat viiden ja katto kahdeksan metrin paksuiset. Rakennuksessa oli kaksi osaa, työ- ja asuintila. 

 




 



Alueella pääsi ihastelemaan sotarekvisiittaa ja -ajoneuvoja, ja maksullisia kokeiluja oli myös tarjolla. Paikan historiaan liittyvää dokumenttia pääsi katsomaan, ja muistaakseni ostimme dvd:n kotiinkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti