torstai 11. syyskuuta 2014

Museo Egizio - Torinon Egyptimuseo


Torinossa törmäsimme Egyptimuseoon, ja koska aihealue on sydäntä lähellä, päätimme kurkata sisään. Tämä on ainoa pelkästään Egyptiin keskittyvä museo Kairon ulkopuolella.

 


 Museossa on esillä yli 6 500 ja varastossa yli 25 000 esinettä. Suuri museo on näyttelytilaltaan neljä kerrosta (n. 10 000 ).


 

Vuonna 1824 perustetussa museossa on näytteillä kokoelma muinaisen Egyptin taide- ja kulttuuriaarteita. Museo sijaitsee 1600-luvulla rakennetussa palatsissa ja sen kokoelmia on kerrytetty jo vuodesta 1630 alkaen, jolloin museon ensimmäinen egyptiläinen esine ostettiin. Sen jälkeen kokoelmat ovat kasvaneet, etenkin 1900-luvun alussa tehtyjen lukuisien tutkimusretkien ansiosta. Museo tutustuttaa Egyptin historiaan lähes 6 000 vuoden ajalta. 

Ensimmäisessä galleriassa esitellään useita muinaisen Egyptin syrjäisiä kyliä, joissa museon tutkijat ovat tehneet kaivauksia. Viereisessä näyttelyhuoneessa kerrotaan hautaamisesta ja egyptiläisten yksityiskohtaisista menetelmistä kuolleiden ihmisten ruumiiden säilömiseksi.

Alakerrassa on Nubian alueelta peräisin oleva Ellesiyan temppeli, joka on rakennettu uudelleen museon sisälle. Museon viimeisessä salissa on sen arvostetuin kokoelma, Kan haudan esineistö. Näyttely sisältää yli 500 esinettä, jotka ovat peräisin yhdestä haudasta, kuten useita sarkofageja, huonekaluja, ruokaa ja taideteoksia.

 Hautaamiseen liittyvät näyttelyalueet kannattaa käydä oman harkinnan mukaan lasten kanssa, sillä toki muumioituneet jäännökset voivat olla hieman pelottavia. Mielestämme nämä eivät kuitenkaan ollut sinänsä järkyttäviä, vaan menee kategoriaan "kuoleman luonnollisuus". 

   

Museo on yksi kaupungin vierailluimmista nähtävyyksistä, eikä suotta. Täällä menee helposti useampi tunti. Ehkäpä tämä on enemmän sellainen, jossa kävisin rauhassa ilman pieniä lapsia, ihan vain siksi, että voisi paremmin tutustua aiheeseen itse. Museo itsessään vaikutti ihan perhemyönteiseltä - lapset pääsivät maksutta ja esim. rattailla oli tilaa liikkua jne.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti