Kiitoslahjoista

12.53

Keskustelut lastenhoitajien ja opettajien lahjoista käy villinä sosiaalisessa mediassa. Paljon törmää siihen, että kiitokseksi tarkoitetut lahjat saavat rankkaa arvostelua. Jotkut ovat sitä mieltä, että ne eriarvoistavat vanhempia, ja toiset ovat sitä mieltä, että koska näiden ammattikuntien edustajat saavat palkan, ei heidän kuulu saada lahjoja. 

Itse kuulun niihin ihmisiin, joita tämä keskustelu lähinnä hämmentää. En näe mitään syytä ajatella lahjoja kilpavarusteluna. Epäilemättä on niitäkin ihmisiä, jotka varta vasten haluavat lahjoa/antaa parempia ja kalliimpia lahjoja kuin muut, mutta se ei tarkoita sitä, että muiden pitäisi laskeutua samalle tasolle. Annetaan se mahdollinen lahja/kukka/kortti/kaunis lause ihan vaan sydämestä, ja se on arvokkaampi kun kallein ja kekseliäin lahja voi koskaan olla. 

En ole koskaan ajatellut, että lahja kuuluisi antaa, vaikka joka kevät ja joulu jotain viedäänkin lasten kanssa. En näe siinä mitään väärää, jos joku ei anna mitään, tai oikeastaan muista edes kiittää. En näe lahjan antamisessakaan mitään väärää. Lahjan antaminen on mukavaa, ja lisäksi niitä on kiva suunnitella ja toteuttaa yhdessä lasten kanssa. Näen sen myös osana kasvatusta. Toivon, että lapsistani kasvaa kiitollisia ja avoimia, ja työtään tekeviä hoitajia/opettajia/siivoajia ja kaikkia muitakin arvostavia ihmisiä. Jotenkin tuntuu, että kiitoslahjan antaminen saattaisi olla yksi helppo keino ohjata siihen suuntaan. Lahjan antaja on joka kerta sitäpaitsi ollut lapsi, enkä minä, joten en myöskään minkäänlaista kunniaa siitä kaipaa.

Ja se että joku tekee työtään (ja saa siitä palkan) on eri asia kuin se, että joku tekee työtään sydämellä (korvaamatonta). En voisi ikinä kyllin kiittää siitä työstä, mitä lasten hoitajat ja päiväkodin koko henkilökunta tekee lähes joka päivä lasteni eteen, ja siitä lämpimästä ilmapiiristä, jossa lapseni saavat kasvaa. Pieni muistaminen ei ole siitä korvaus, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Se on vain kiitos, ja toivottavasti ilahduttaa raskasta työtä tekevien mieliä.


Kesäiset kukkaistutukset - halpa (yhden hinta vain n. 2€), helppo ja persoonallinen tapa muistaa päiväkodin/koulun henkilökuntaa. Näissä teksti "Kiitos hyvästä hoidosta -lapsen nimi-". Tällaisilla kiitämme myös muuta päiväkodin henkilökuntaa. Kohokirjoittimella tehdyt tekstit voi muokata saajalle sopivammaksi helposti.

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.