sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Kesäloma -23. Lentokonepuisto, Ilveskivi, Yppäri


Matkamme jatkui juhannuspäivänä kaarrellen kohti pohjoista. Monet nähtävyydet matkan varrella jouduimme ohittamaan, koska ne oli tietysti pyhät suljettuna. Pari ulkokohdetta pysähdyttiin jaloittelun merkeissä katsomaan.


Lentokonepuistossa Kauhavalla ihmeteltiin ilmailuhistoriaa. Nähtävillä oli Ilma- ja Lentosotakoulun aikaista koulu- ja harjoituskonekalustoa.


Lentokonepuiston kokoelmissa ovat Vinka, Fouga, VL Viima, Saab 91 D Safir koulukone ja BAE Hawk suihkuharjoituskone sekä L Pyry (PY-1) jatkokoulutuskone ja Focke-Wulff Fw 44 J Stieglitz (SZ-25) alkeiskoulukone. 


Seuraava stoppimme oli Ilveskivi Yli-Purmossa (Pedersören kunta).


Ilveskivi on siirtolohkare. Yksi Suomen suurimmista lohkareista on 16 metriä korkea ja se on saanut nimensä läheisessä maastossa eläneiden ilvesten mukaan.

 

Kiveä on mainostettu Suomen suurimpana siirtolohkareena, mutta Turusta löytyy suurempi. Suomen suurimpiin se kuitenkin kuuluu, ja Pohjanmaan suurin se on.

 

Kiven rapautuminen ja lohkeilu aikojen saatossa on muodostanut sen alle lohkareita, halkeamia ja luolia joista on haettu suojaa sotien aikana. Luolissa on sortovuosina piiloteltu vainolaisia, ja myös eläimet ovat nauttineet sen tarjoamasta suojasta. Me ei käyty luolaa tutkimassa lähemmin, mutta varsin tilava sellainen louhikosta löytyy.

  

Kansantarinoiden mukaan kiven päällä on järjestetty tansseja ja sieltä on saattanut nähdä seitsemän kirkon tornit. 

Kiven päälle johtaa nykyisin puiset (osin metalliset) portaat. Myös katselulava on kohentanut turvallisuutta. Nyt olisi voinut vähän tanssahdellakin pelkäämättä putoamista. Kirkontorneja ei metsältä bongattu. 

 

Saattaa toki olla, että ennen on ollut avarampaa maisemaa.


Kivikaudella Ilveskivi sijaitsi merenrannalla yhden läntisen Suomen suurimman asutuskeskittymän läheisyydessä. Kivi on varmasti ollut tärkeä kotakylän väestölle - oli se sitten pyhä paikka, maamerkki tai tähystyspaikka. Sittemmin merenranta ja kylä vetäytyi kiven läheisyydestä.

 

Ilveskiven lähistöllä oli hyvät puitteet vaikka eväiden grillaukseen. Vierestä löytyy keittokatos, polttopuuvaja ja vieraskirja. Parkkipaikan yhteydestä löytyy myös puucee.
Myös patikkareittejä kulkee Ilveskiven kautta, ja niiden opasteita tutkailtiin hetki. Meille riitti tähän hyttystentäyteiseen iltaan pikavisiitti, mutta retkeilymahdollisuudet vaikutti lupaavilta.


Ilta jatkui vielä palan matkaa.


Teltta pystytettiin kivan rannan läheisyyteen. Paikka löydettiin yöparkkiaplikaation avulla.


 Iltakahlaukset ja aamupulikoinnit oli kiva etu. Osa porukasta nukkui pidempään, niin siirryttiin nuorimmaisen kanssa rannalle kahlaamaan ja keittämään aamupuuroa.


Aamun edetessä jatkettiin puolison ystävän mökille heidän keskikesän rauhaansa häiritsemään. Lapset saivat uusia kavereita, touhasivat koirien kanssa ja hyppivät trampoliinilla mökkifiiliksestä nauttien. 


Kävimme läheisellä rannalla kävelyllä, ja sumuisen sään vuoksi se oli erityisen upea elämys.Kävimme ensin koko porukalla, mutta en ymmärtänyt ottaa kameraa mukaan, joten nämä kuvat kävin vielä nuorimmaisen kanssa nappaamassa erillisellä kävelyllä.Ilma ja vesi oli lämmin, mutta sankka sumu loi rannalle varsin pahaenteisen ja maagisen tunnelman.Pitkä hiekkainen ja matala ranta oli aivan ihana päiväkävelyyn.


 


Tämä ei ehkä ole se mitä hyvältä rantakeliltä toivoisi. Sen sijaan ylitti kaikki toiveet.
Aivan mielettömän upea aavemainen tunnelma - meillä tosiaan oli aivan älyttömän hyvä tuuri olosuhteiden osalta jo alkureissussa.

Hiekkalinnojen nousu ja tuho.

 Vietimme tämän yön teltassa mökin pihassa. Aamupäivällä jatkoimme matkaa kohti rajaa muutaman kaupan ja varustehankinnan jälkeen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti