sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Kiasma - nykytaidetta lasten kanssa

Lapsille napsahti lakon myötä viikon loma koulusta ja päiväkodista. Päätimme sen vuoksi käydä ainakin yhdellä museoretkellä. Meidän nuorimmainen rakastaa ajoneuvoja, ja joukkoliikenne on tällä hetkellä jopa siistimpi juttu kuin hälytysajoneuvot. Koska ratikkamuseossa kävimme jo ihan hiljattain, niin kolmevuotias pyysi tällä kertaa päästä bussimuseoon!

Ja siispä me menimme Kiasmaan...

 

oik. Pia Camil, A Pot for a Latch (Ruukku vaihtuu lukkoon)


Niin, Kiasmasta löytyy muun muassa bussi, jonka kyydissä voi katsella Latinalaisen Amerikan maisemia. Kuinka sopivaa!
Ja ARS22 tarjosi toki paljon muutakin. Kaikkiin kerroksiin ulottuvassa näyttelyssä on ajankohtaisinta kansainvälistä nykytaidetta.


D Harding, International Rock Art Red, uutettu villahuovista.

ARS22 on kymmenes osa näyttelysarjaa, jota on järjestetty jo vuodesta 1961. Se esittelee tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia.


Bussin lisäksi nästä tyypeistä taapero tykkäsi kovasti!
Anna Estarriola, Haastattelu – Koe-esiintyminen iäisyyttä varten


Jenna Sutela, I Magma


Taustalla Danutè Kvietkevičiūtėn villasta ja pellavasta valmistettu seinävaate Ruohikko.

 

Luis Lázaro Matos, Atlantis


 

Kimmo Kaivanto, Kun meri kuolee II, ottaa kantaa ympäristönsuojelun puolesta. Maalauksessa näkyy umpeen rehevöitynyt meri.

 

Michael Rakowitz, The invisible enemy should not exist
Valmistettu käyttäen sanomalehtiä ja pakkausmateriaaleja Lähi-Idästä. Esikoinen bongasi teoksesta Ukrainan lippuja.. 


Samson Kambalu, Hiltunen Republic

 David Wojnarowicz
Nimetön (Eräänä päivänä tämä poika – Portfolio)


Vas. Frida Orupabo,  Mother and Child II, Two Sides To Every Coin, Turning

Slavs & Tatars Prayway - Lentävän maton kyytiin sai kiivetä. Seinälle nostettu matto, Mother Tongues, Father Throats (Äidin kieliä ja isän kurkkuja) on kartta siitä, miten arabian kielen äänteet sijoittuvat suussa.Noidan nikamat - Joel Slotte

 

Andra Ursuţa, Impersonal Growth / I Don't Feel at Home in the World Anymore, Right Mood Boot and Left Mood Boot, Liquid Donut  Eva Kot’átková, What does a turtle feel through the carapace: Interspecies travelling classroom

Empatian oppitunti.Joar Nango, Girjegumpi - Saamelainen arkkitehtuurikirjasto
 

Laure Prouvost, From the Depth of Our Heart To the Depth of The See. 


Lynette Yiadom-Boakye, Liberation Compass

Sol Calero, El Autobus

Bussi oli tietysti koko näyttelyn kohokohta, ja kyytiin sai istua. Etenkin vanhin lapsista katseli mielellään videokuvaa vuoristoisilta teiltä, nuoremmat eläytyivät muuten vain bussikyytiin.  
Installaatio tuo esille toiveiden ja todellisuuden välistä ristiriitaa muistuttaen ihmisten eriarvoisesta mahdollisuudesta matkailla ja viettää vapaa-aikaa.

 
 


 

Anni Puolakka, Oestrus 


Suurin osa videoteoksista me ohitettiin. Osassa varoitettiin, ettei sisältö ehkä sovi herkimmille, ja herkkis jätti mieluiten varman päälle väliin niistä kaikki. Mitään liikaa ei vahingossa nähty, eli lasten kanssa oli oikein helppo kiertää näyttely. (Toki joku voi olla eri mieltä sopivuudesta lasten silmille - esim. viimeisen teoksen osalta sen seksuaalisesta sävystä jne.)

Näyttely oli kiinnostava ja monipuolinen - moni teos jäi mieleen ja niistä on keskusteltu vielä kotonakin. Ja mikä parasta, nuorimmainen oli erittäin tyytyväinen bussimuseoon! 
Seuraavaksi täytyy varmaan bongata museosta metro...😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti