keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Jurassic park - dinotutkijan synttärit


Esikoinen täytti 10 vuotta pääsiäisen tienoilla. Pitkästä aikaa pystyttiin järjestämään juhlat suurin piirtein merkkipäivän tienoilla, ja sekä sukulaisille että kavereille!
Sukulaiset vierailivat lankalauantaina, kaverit muutaman viikon kuluttua siitä. Teema oli sama, vaikka toteutinkin hieman erilaisia juttuja.


Sukusynttäreille ei tällä kertaa saatu lapsivieraita, niin suurempaa ohjelmaa en järjestänyt. Koska elettiin pääsiäisenaikaa, niin pääsiäisdino oli kuitenkin piilotellut yllätysmunia asuntoon, ja "meidän" neljä lasta niitä sitten etsi suurella innolla.


Synttärikakku oli pala kaivauksilta. Reunustin suklaakakun kekseillä ja dinosauruksen luut olivat mantelimassaa. Keksejä lukuunottamatta kakku oli gluteeniton sekä maidoton.


 Fossiilikekseissä oli dinosauruksen jalanjälkiä sekä painaumajälkiä luurangoista.
(Gluteeniton/maidoton hannatädin keksi)


Lisäksi tein meripihka-hyytelöä - valmistin ananashyytelön silikonivuokiin, lisäsin joukkoon ötökän näköiseksi leikatun rusinan ja hyytymisen jälkeen lusikoin palat tarjoiluastiaan.
Suolaisena lisänä valmistin valkosipuliciabattaleipiä tryffelisalsan kanssa nautittavaksi (normaali sekä gluteeniton/vegaaniversio)


Lastenkemuihin panostin hieman enemmän, joskin jäi melko viimeiseen hetkeen valmistelut. Onneksi oli apukäsiä!


Kutsuiksi askarreltiin vieraspassit Jurapuistoon. Näillä sai yhden päivän vapaapääsyn alueelle.

 

Vasemmalla vierailijan kulkulupa. Omille tein henkilökuntapassit. Synttärisankari halusi labrateknikon (ei kuvassa) henkilökortin, ja pikkuveljestä tuli puistonvartija / turvallisuusvastaava. Tulostin kuvat ja viimeistelin kätevillä henkilökorttikoon pikalaminointitaskuilla.


Puiston porttien rakentaminen jäi viimeiseen iltaan. Onneksi tuli kuitenkin tehtyä - vaikutus leikkifiilikseen oli valtava, ja uskon, että teemaan pääsi paremmin sisään tämän portin kautta. (Kiitos puolison työpaikan, josta sai juuri sopivan suuren jätepahvipalan!)


Labrateknikko ID-kortissaan.

  

Ja yksi aitauksestaan karannut pikkusaurus!


Juhlissa soi taustamusiikkina Jurassic-leffojen elokuvasävellykset.

  

Muutaman tehtävän synttäriohjelma järjestettiin myös. 
Lasten piti kerätä t-rexin fossiili, ja osia siihen sai suorittamalla tehtäviä. Ensimmäisenä tainnutettiin dinosaurus. Sankari valmisti tämän "heittopelin" ihan itse, hieman ennen juhlien alkua!  Hieno tuli, ja kiva, että saatiin hieman kemutekemistä tämän myötä. Dinoa ammuttiin "tainnutuspyssyllä", jotta saadaan sen kurkusta napattua turvallisesti tarvittavat luut(arrat). Tehtävän jälkeen tarrat kiinnitettiin palapelinomaisesti pohjakuvaan.


Sitten kaivauksille.


Jokainen sai vuorollaan kaivaa (sooda)hiekasta itselleen pienen dinoluurangon. Kivasti tunnistivat lajitkin luurangon perusteella. Palkkioksi saivat myös hieman lisää luita tarrakuvaan.

 

Otin viimekertaisilta pokemonjuhlilta soodat talteen (soodapokemonmunista), ja se toimi erinomaisesti kaivauspohjana. Kastelin soodaa siis hieman ja painelin massaa laatikon (puusalkun) pohjalle. Painelin lelut massaan ja peitin vielä lopulla soodamassalla. Sitten jätin kuivumaan, kunnes lapset saapuivat kaivauksille. (Tästäkin nappasin jämäsoodan talteen - varmasti keksitään käyttöä toistekin.)

Ollaan joskus käytetty vastaavassa leikissä taikahiekkaa, mutta soodalla on paremmat ominaisuudet. Lapset tykkäsivät tästä ohjelmanumerosta kovasti.


Viimeisenä tehtävänä oli fossiloitunut dinosauruksen muna -pinjata. Sisällä oli karkkia sekä lisää luita tarrapohjaan.


 

Palkkioksi tehtävän suorittamisesta ja luurangon valmistumisesta lapset saivat kotiinviemisiksi pienen lahjapussin.


Lahjapussissa oli pieni kaivauspaketti, dinotarroja, suklaamunia ja dinonmunapurukumi. Allergikolle laitoin suklaamunien sijaan muutaman vedessä kuoriutuvan dinosauruksenmunan.

(Allergia koski vain maapähkinää, mutta välttelin varman päälle kaikkia "saattaa sisältää x-pähkinää" -tuotteita ja varasin varmempia vaihtoehtoa sivupöydälle.😌)


Herkkupöydässä jatkui sama teema. Oli fossiileja ja munia ynnä muuta dinotutkijaa kiinnostavaa.


Kuten koproliittia... (fossiloitunutta dinosauruksen kakkaa...)


Koska tutkija voi päästä dinosauruksen jalanjäljille näiden elementtien kautta, niin pöydässä kipolta toiselle kulkee dinon askeleet. Koproliittikulholta dinosauruksen pesille,...


...dinosaurusten munien tutkimisen jälkeen päästään luulöytöihin...


...ja edelleen meripihkapalasiin. 


Pöytäkoristelua täydentää pojan omat geologiset sekä paleontologiset "aarteet".


 


Halusin näihinkin kemuihin meripihkaa hyönteisillä, sillä onhan sillä merkittävä rooli dinosaurusten luomisessa Jurapuistoon. En kuitenkaan halunnut tehdä taas hyytelöä, vaan sen sijaan valmistin oranssit tikkarit lakuötököillä.

 


Erimuotoisista suolatikuista ja valkosuklaasta syntyi suolaisenmakeat luuherkut.


Pääsiäismunia löytyi vielä kivasti ja poisheittohinnoin.


Koproliittina toimi erilaiset suklaapalat.


Dinosauruksen pesät olivat niin ikään suolatikkuja ja suklaata, osaan laitoin myös ns. linnunmunia.


Kakun teko ei sujunut ongelmitta, ja meinasin jättää sen tekemisen tätä juhlaa varten kokonaan. Mutta koska sankaria kakun puuttuminen selvästi harmitti, valmistin hätäisesti kakkutikkarimaisen tulivuoren. Vaikka mikään erityisen hieno siitä ei nyt tullutkaan, niin soihdun kanssa siitä tuli silti oikein näyttävä! 

 

Tulivuoren purkautuessa laulettiin onnittelulaulut.
(Olipa ihanaa, kun 8-10 -vuotiaat alkoivat laulun ihan omatoimisesti!)

 

Juomana oli dilophosauruksen happoa. (Greippi-päärynä-limusekoitusta)


Suurin osa juhlatarvikkeista löytyi My Dream Daylta.
Myös "paikkakortti"-dinot vieraat saivat lopuksi viedä mukanaan.

 

Lisätarjoiluna sipsiä ja karkkia.Olipa kivat kemut, ja sankari oli niin onnellinen - kannatti nähdä hieman vaivaa! 💚
Avain onnistuneeseen juhlaan on kuitenkin vieraat, joten ennen kaikkea kiitos kaikille osallistujille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti