tiistai 19. huhtikuuta 2022

Mämmi


Mulla on ollut monta vuotta aikomus tehdä itse mämmiä, mutta mielikuva vaivalloisesta ja aikaa vievästä perinneherkusta on aina siirtänyt kokeilua. Nyt viimein sain aikaiseksi napata kaupasta paketin ruismallasta, ja niin se oli ryhdyttävä tuumasta toimeen.

Ja hyvä niin, eikä vaiva ollut kovinkaan suuri - aikaa toki meni runsaasti seoksen imeltyessä.

 

Mämmin valmistukseen tarvitset:


500 g mämmimaltaita (ruismaltaita)

750 g ruisjauhoja

3 l vettä

1-2 dl siirappia

3/4 tl suolaa

1 rkl pomeranssinkuorta


Lisäksi varaa hieman ruisjauhoja imellytysvaiheita varten ja sokerivettä (2 osaa vettä, 1 osa sokeria) paistamisvaihetta varten.


Sekoita ruismaltaat ja ruisjauhot keskenään ja kuumenna isossa kattilassa n. litra vettä (poreilevaksi, ei kiehuvaksi). Ripottele kuumaan veteen hyvin sekoittaen mallas-jauhosekoituksesta n. 250 g. Ripottele seoksen pinnalle vielä hieman ruisjauhoa, peitä leivinliinalla ja anna imeltyä lämpimässä n. 1,5 tuntia (voit pitää vaikka 50-asteisessa uunissa).

Kun seos on imeltynyt puolitoista tuntia, kuumenna jälleen vettä n. puoli litraa ja lisää seokseen, kuten myös n. 250 g jauho-mallassekoitusta. Sekoita hyvin, lisää taas hieman ruisjauhoa pinnalle, peitä liinalla ja anna imeltyä n. tunti.

Tunnin kuluttua, toista edellinen vaihe, eli lisää puoli litraa kuumaa vettä ja 250 g jauho-mallasseosta, sekoita hyvin, ripottele jauhot ja peitä jälleen tunniksi imeltymään. Toista vaihe, kunnes jauhoseos loppuu.

Viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseoksen pitäisi olla löysän puuron vahvuista - lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta seos siirapilla, suolalla ja jauhetulla pomeranssinkuorella. Keitä seosta sitten koko ajan sekoittaen n. 10 minuuttia (varo, ettei pala pohjaan). Maista ja mausta lisää tarvittaessa.


Jäähdytä mämmiseos kylmässä vesihauteessa ja nosta peitettynä jääkaappiin yöksi.


Seuraavana päivänä jaa mämmiseos mämmituokkosiin tai uuni- tai foliovuokiin max 5 cm paksuiseksi kerrokseksi (vuokaan kannattaa jättää hieman kuohumisvaraa). Lisää päälle n. 2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi. Paista mämmiä 125 asteisessa uunissa n. 4 tuntia.


Nauti jäähtynyt mämmi kerman, maidon taikka vaniljakastikkeen kanssa.
Säilytä mämmiä peitettynä jääkaapissa - parhaimmillaan se on parin päivän kuluttua valmistuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti