keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Helsingin Taidehalli


Vielä on tämän viikon loppuun 17.11. asti mahdollista tutustua kansainvälisesti tunnustetun Ugo Rondinonen (s. 1964) puhuttelevaan näyttelyyn "Everyone gets lighter" Helsingin Taidehallissa.

 

 

Ugo Rondinonen teoksissa yhdistyy elementtejä käsi- ja pop-taiteesta, sekä arkisista asioista, joihin liittyy eksistentiaalinen, pohdiskeleva ulottuvuus. 

 

Yksinäisyyden sanasto -installaatio muodostuu "meditoivista" klovneista. 5-vuotias koki nämä veistokset pelottavina, kun olivat niin realistisia. Lisäksi klovnien rauhallisuus, passiivisuus, ehkä surumielisyyskin, hämmensi lasta, joka tietenki tuntee klovnit lähinnä huvipuistosta ja riehakkaista sirkusesityksistä. Näyttelystä puuttui tuttu ja turvallinen hölmöily.

 

 Vaikka teos tasapainotteleekin ilon ja surun välillä, ei se silti ole mitenkään uhkaava, vaan ennemmin rauhoittava (koulrofobiasta kärsiville en ehkä silti uskalla suositella). Tunteita ja ajatuksia se kyllä herättää, ja näyttääkin hienolta. 

 


Reippaasti pelkoinenkin kiersi näyttelyn, veljen kädestä pitäen. Hyssytteli meille, ettei pellet vaan herää. Tämä näyttelykierros meni meillä nyt vähän läpikulkemiseksi, vaikka mielellään olisin pysähtynyt ja hiljentynyt itsekin mietiskelemään.

  Teosten perustana olevat yleismaailmalliset symbolit, kuten sateenkaari, pohjautuvat Rondinonen visioon taiteesta: sen tulisi olla ymmärrettävissä iästä tai taustasta riippumatta. Tämä näyttely onkin mielestäni erinomainen lasten kanssa. Meidän käyntimme ei toki ollut aivan onnistunut, koska pelle-pelko oli turhan vahvasti läsnä - mutta saimme toki siitäkin viriteltyä hyvät keskustelut. Muut tunneteemat jäivät nyt vahvemman varjoon. 

 


Kävimme vasta ensimmäistä kertaa Taidehallissa, mutta täytyy ottaa seurantaan uusien mielenkiintoisten näyttelyiden varalta. Seuraava näyttely, Tampereen Taiteilijaseuran juhlanäyttely, avautuukin sitten marras-joulukuun vaihteessa.
 

Taidehalli löytyy osoitteesta Nervanderinkatu 3.
Aukioloajat: ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 11-17 ja ma suljettu.

Liput maksaa 12/8 €, alle 18 v. ilmaiseksi.
Museokorttikin käy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti