torstai 24. marraskuuta 2016

Joulutortun uudet muodot


Testasimpa jotain uutta joulutortturintamalla, nimittäin perinteisen tähden sijaan paistoin jouluherkut ruusun ja lehtien/ornamenttien muotoon.


Tämän ensikokeilun toteutin kaupan torttutaikinalevyillä, jotka kaulitsin hieman ohkaisemmiksi. Jatkossa taidan tehdä oman taikinan, uskon, että sen kanssa sujuu helpommin (vaikka aivan hyvin tosiaan toimii valmislevytkin).


Lehdet olisin voinut tehdä lyhyemmiksi:)

Tässä vielä pikaisesti leivonnaisten kaavat. Koitan tehdä paremmat ohjeet myöhemmin, kun leivon omasta taikinasta, mutta jotta kiireisten ei tarvi odottaa:Ruusut

Kaulitsin levyt ohkaisemmiksi, ja leikkasin "ison" ympyrän keskelle levyä. Ympyrään leikataan neljä viiltoa (yhteen tein kahdeksan, mutta vähempi olisi ollut parempi. Ensikerralla testaan 5 ja 6 lehtisiä, mutta 4 riitti siis hyvin).

Hillo keskelle. Käytin punaista (Dronningholmin uutta puolukka-kirsikka) marmeladia.

Kiedo "terälehti" kerrallaan hillon ympärille, ja saat ruusunnupun. Paina varovasti joistain kohdista taikinaa kiinni niin, ettei nyytti aukea liikaa uunissa.

Voitele kananmunalla ja paista uunissa.

Lehdet

Yksi lehti tehdään n. neljäsosaympyrästä, mutta kaulittuun valmislevyyn leikkasin vapaalla kädellä suurinpiirtein oikean muodon yksi kerrallaan. Neljäsosaympyrään leikataan molempiin kylkiin kolme viivaa kuvan mukaisesti.

Keskelle jää tila hillolle. Käytin omena-kanelimarmeladia.

Sitten nostetaan toinen kylki hillon yli, ja toinen vielä edellisen päälle, ja saat aikaan kauniin kuvion. Painele taikina juuresta kiinni. Juurikohtaan sopisi kivasti vaikka joku kirsikkasilmä (säilykekirsikasta) tai muu vastaava.

Voitele kananmunalla ja paista uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti