sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Sain sulta horsman...

...ja tein siitä jotain hyvää!

Julkaisin tämän artikkelin vuosi sitten heinäkuussa, ja tänä vuonna en ole näitä kukkia vielä kerännytkään, mutta ajattelin nostaa sisällön esiin tänään luonnonkukkien päivänä.
Tässä ainakin muutama käyttötapa horsmankukille. Kauniita ne on kukkavaasissakin, mutta mikäli haluat nauttia niistä muutoinkin kuin silmilläsi, niin keitä niitä vaikka siirapiksi tai hilloksi. Itse käytin siirappia mm. mehutiivisteenä, smoothien makeuttajana ja itsetehdyssä jäätelössä. Alla muutama resepti kokeiltavaksi tai inspiraatioksi. Etenkin siirapin keittämistä ja horsmajätskiä suosittelen!


Horsmankukkasiirappi

n. litran verran kukintoja
puolikkaan sitruunan mehu
4 dl vettä
300 g sokeria (itse käytin siirappiin vaaleaa luomuruokosokeria. Mitä vaaleampi/valkoisempi sokeri, sen kauniimpi väri tietenkin tulee.)


Liota ja huuhtele kukat hyvin siivilässä. Lisää sokeria lukuunottamatta ainekset kannelliseen kattilaan, ja keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Kun väri on liuennut veteen, voit siivilöidä kukat pois. Lisää sokeri, ja jatka keittämistä, kunnes sokeri on liuennut mehuun. Pullota/purkita valmis siirappi heti, sulje kansi ja anna jäähtyä. 


Asianmukaisesti puhdistetussa purkissa siirappi säilyy jopa vuoden.


Laimensin siirappia mehuksi lisäämällä vettä / hiilihapotettua vettä.

 

Makeuta horsmasiirapilla smoothiet, ja kokonaisia kukkia voit blendata mukaan myös:



Rentunrakastajan jäätelö


4 dl kermaa (vispi tai kuohu käy, itsellä oli kuohua)
2 kananmunaa
1 dl horsmankukkasiirappia
0,5 dl sokeria (jälleen käytin vaaleaa luomuruokosokeria)
ripaus laadukasta suolaa (guerande-merisuolaa käytin) 

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan, ja muut aineksen siirappia lukuunottamatta sekaisin toisessa kulhossa. Hitaasti vatkaten lisää kerma muna-sokeri-suola vaahtoon. Sekoita vielä siirappi joukkoon, ja anna pakastua useampi tunti, tai käytä jäätelökonetta. Voit myös sekoittaa siirapin massan joukkoon kevyesti vasta kun jäätelö on hieman jäätynyt, jotta saat aikaan makuraidat. Massan täytyy olla sitä varten sopivan jähmeää, eikä sitä voi sen jälkeen enää paljonkaan sekoitella. 

Nosta huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua, jotta jäätelö ehtii vähän pehmetä. Tarjoile horsmankukkasiirapin tai hillon kanssa, ja koristele kandeeratuilla tai "tuoreilla" kukilla.

 

Kandeeratut kukat

syötäviä kukkia
1 kananmunan valkuainen
sokeria (itse käytin koivusokeria)

Puhdista syötäväksi soveltuvat kukat ja kasta ne kauttaaltaan munanvalkuaisessa. Käytä sivellintä apunasi. Ripottele päälle (ja alle) sokeria, ja anna kuivua.

 




Kyllä uppos;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti