keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Jakomäen juoksuhaudoilla

Viime viikonloppu meni kivasti lauantaina muun muassa sadepäiväpullaa leipoen lasten kanssa ja sunnuntaina vietettiin koko pilvinen päivä Korkeasaaressa. Illalla taivas selkeni niin houkuttelevasti, että otin hauvan ja kameran mukaan ja suuntasin iltakävelyni vasta hiljattain "löytämääni" kotiseutukohteeseen.


Jos kysyttäisiin Jakomäen historiasta, niin veikkaanpa, että mielikuvat johtaa lähinnä jonnekin 70-luvulle. Itselleni aukesikin ihan uusi näkökulma kivaan kotilähiöön, kun tajusin, että historiaa on vielä paljon paljon pidemmälläkin.



Parasta tässä asuinalueessa on ehdottomasti luonnonläheisyys. Ja sitten toisaalta ainutlaatuinen yhteisöllisyys. Täälä saa tuntea olevansa rauhassa, mutta myös samaan aikaan osa porukkaa.



Melkein tekisi mieli kirjoittaa laajemminkin tästä lähiöstä, mutta totean heti alkuun, että oma kolmen vuoden kokemukseni täälä asumisesta ei siihen riitä, etenkin, kun se asuminen on ollut niin pinnallista omasta elämäntilanteesta johtuen. Ja sekin, mitä mulla olisi sanottavaa, tekisi jutusta ihan älyttömän laajan.:D Ehkä tämä artikkeli on kuitenkin ison kokonaisuuden ensimmäinen osa.


Tämänkin alueen löysin vasta hiljattain, kun sattumalta näin somessa muutaman kuvan ja aloin kaivelemaan tarkempia tietoja. Omat ulkoilut olivat suuntautuneet aikaisemmin eri suuntiin, ja mitään merkkejä kiinnostavasta paikasta en ollut ohimennessäkään nähnyt. Sääli, että se on niin piilossa.




Alueelta löytyy Helsingin maalinnoituksen tukikohta IV, jonka tarkoitus oli puolustaa Viaporin laivastotukikohtaa saksalaisia vastaan ensimmäisessä maailmansodassa.

Ensimmäisen maailmansodan aikaiseen maalinnoitukseen liittyvä tukikohta rakennettiin 1916, kun linnoituksen itäistä sivustaa laajennettiin. Tässä kaikkein etummaisimmassa taisteluasemassa on kiveen louhittuja ja betonoituja tulipesäkkeitä, yhdyshautoja sekä suojahuoneita.

Tukikohta on enimmäkseen Porvoonväylän eteläpuolella Kivikon pohjoisosassa ja jatkuu Vantaan Rajakylään. Taaksepäin pääsee nyt jalankulkusiltaa, jonka muoto jäljittelee alkuperäistä mutkittelevaa juoksuhautaa:



Nämä tiedot löytyi Kotikaupunkipolku-kartan perusteella, ja tuota karttaa täytyy kyllä tutkailla enemmänkin, vapaa-ajan ulkoilua suunnitellessa. Monia tuttuja kohteita siinä näyttää olevankin, joskin uutta mielenkiintoista tietoa sieltä täältä. Itse hankin paperiversion kirjastosta, mutta tarkemmat faktat selaan nettiversiosta.


Tämä kohde ei ole mitenkään ainutlaatuinen, vaan kokonainen linnoitusketju kiertää kehänä Helsingin niemeä. Se ulottuu Espoon Haukilahdesta Helsingin Vuosaareen ja noudattelee löyhästi nykyisen Kehä I:n linjausta.

Aikanaan linnoitukseen kuului lähes 40 tukikohtaa, joita yhdistivät kivetyt yhdystiet.


Käsittääkseni linnoitusaluetta ollaan ainakin jossain määrin kunnostamassa, kasvillisuus onkin päässyt valloilleen huoltamattomissa haudoissa. 



Harvemmin on mahdollisuus katsella Dinan kanssa auringonlaskua:) Saatika harhailla kahdestaan parisen tuntia iltalenkillä. Onneksi tänä kesänä mahdollisuuksia silloin tällöin aukeaa.



Katseltiin hauvan kanssa auringonlaskua rauhallisessa kallio-metsämaisemassa. Oletko sinä tehnyt yllättäviä löytöjä lähiympäristössäsi? Kivoista vähemmän tuntemattomista paikoista saa hyvinkin antaa vinkkejä. Ja jos sulla on paremmin tietoa esimerkiksi juurikin kirjoittamastani kohteesta, niin kommentoi ihmeessä:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti