maanantai 27. kesäkuuta 2016

Juhannuspäivä Yoldianmeren rannalla

Juhannuspäivänä tahdoimme olla kotosalla, joten kävimme aamupäivällä pikkukettujen kanssa päiväkävelyllä, keräillen samalla kukkasia kotiinvietäväksi. Mikael oli ahkerin kerääjä, poika rakastaa kukkasia<3 Tässäpä oiva tilaisuus lisätä toka artikkeli kotiseutukokonaisuuteen.

Käytiin nimittäin kävelyllä "Helsingin varhaisimmalla biitsillä", Yoldianmeren rannalla.

Matkalla kuitenkin keräiltiin niitä kukkasia.


Jotkut kukat on vähän vahvempia.


"Mikä tuola meni??"Yoldiameri oli nykyisen Itämeren varhaisvaihe, joka syntyi noin 11 600 vuotta sitten, kun Baltian jääjärvi yhdistyi Atlanttiin Keski-Ruotsin poikki syntyneen salmen kautta jäätikön vetäytyessä alueelta pohjoiseen. Vettähän sielä ei siis ollut, mutta komea kivimeri kuitenkin.
Lasten vaatteet on vuosien mittaan keräilty Tintun Kettumallistosta.


Etelä- ja Keski-Suomi olivat laajalti Yoldiameren alla, mutta laajoja maa-alueita nousi vauhdilla merestä, alkujaan saaristoina. 

Yoldiameren synty noin 11 600 vuotta sitten liittyy kylmän dryaskauden päättymiseen ja samalla jääkauden loppumiseen. Jää vetäytyi nopeasti pohjoiseen, koivu alkoi vallata etelästä alaa ja ihmisiä liikuskella merestä kohonneella Suomen alueella. 10 000 vuotta sitten männyt valtasivat metsät. Yoldiameren vielä melko kylmää preboreaalikautta sanotaan myös varhaiseksi lämpökaudeksi. Nämä tiedot nappasin vain Wikipediasta, mielenkiitoista luettavaa.Jakomäenkallion muinaisranta on 60 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella.
Kerättiin siis kukkasia, tehtiin aikamatka, tutkittiin luontoa ja evääksi rouskuteltiin omput. Ja kyllä, kuuma tuli ja vaatteet väheni:D


Kotona grillailtiin lohta ja tomaatteja (täytetty juustolla ja pestolla). Uudetpotut, höyrytetyt vihannekset ja kukkaisa salaatti kuului aterialle myös.
Jälkkärinä nautittiin grillattua ananasta ja ruusujäätelöä (johon ohje myöhemmin).


Ruuan ja pienen päivälevon jälkeen menimme vielä virkistäytymään läheiselle rannalle. 
Ja leikittiin kotipihassa vesi-ilmapallosotaa.


Ja saippuakuplaleikkejä <3

Meillä oli hurjan kiva päivä, ja ihan huomaamatta se venyikin myöhäiseksi. No mutta, lomakin, niin ei kai se haittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti