sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Laiskiaispullat


Tänä laskiaissunnuntaina leivoimme lasten kanssa laiskiaispullia! 

Esikoinen on aina puhunut laskiaisesta laiskiaisena (tahattomasti siis, ja vaikka on kovasti korjailtu), ja mielessä on ollut jo pari vuotta, että täytyy sitten laiskiaispullat tehdä laskiaispullien sijaan. Jospa tämä auttaisi muistamaan juhlapyhän oikean nimenkin.


Taikinan tein ensimmäistä kertaa ilman kananmunaa, enkä varmastikaan palaa vanhaan ohjeeseen enää. Oli niin onnistuneen pehmeät pullat!

  

Kerman keskelle sujautin pallon, jossa mantelimassaan on sekoitettu mikrossa pehmennettyä mantelimassaa. Idea Hellapoliisilta  joskaan en reseptiä noudattanut sellaisenaan, ja pätkistä taisi mennä runsaammin.


Laiskiaisen kasvokuvion leikkasin talouspaperiarkkista sabluunaksi pullien päälle. Tomusokeria siivilöin päälle, ja sulalla suklaalla kuvioin silmät, nenän ja hymyilevän suun:) Tosi helppo siis, ja hirveän söpö! (Suklaakoristeet voi tehdä vaikka etukäteen leivinpaperille ja antaa jähmettyä, ja siirtää sitten valmiin pullan päälle. Tomusokerin päälle pursottaminen voi olla hieman hankalaa) 

 

Pullat nautimme pätkiskaakaon kera. Hirveän hyvää, mutta makeusvaroitus on pakko antaa!😂


PULLATAIKINA

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa
n. 13 dl vehnäjauhoja
175 g voita


Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi, ja lisää sitten sokeri, kardemumma ja suola.

Lisää kuivahiiva osaan jauhoista ja sekoita, ja vaivaa nesteen joukkoon taikinaksi. Lisää jauhoja vähitellen, jotta taikina jää hieman löysäksi, mutta irtoaa kulhon reunoista. Sekoita loppuvaiheessa taikinaan pehmeä/sula voi.

Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa liinan alla n. 40 minuuttia.
Leivo haluamasi kaltaisia pullia, kohota vielä liinan alla, ja sitten voitele kananmunalla ja paista uunissa 200-225 asteessa keskitasolla n. 10-20 minuuttia (paistoaika riippuu pullien koosta).

Taikinasta saa täydelliset laskiaispullat,  mutta samalla ohjeella voit tehdä myös esim. voisilmäpullat, korvapuustit, pullapitkot jne.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti