perjantai 20. maaliskuuta 2020

Aurinkolabyrintti


Pukinmäen Säveltäjänpuistossa on vuodesta -99 lähtien ollut taiteilija Lauri Astalan kivilabyrintista ja aurinkokellosta koostuva teos Aurinkolabyrintti. Teos on maamerkki, leikkipaikka, tapaamispiste ja oleskelutila, mutta myös paljon muuta.





Labyrintit ovat aina hauskoja, ja niin tässäkin sai kivat leikit aikaan. 



Teokseen on käytetty graniittia yli kymmentä eri lajia. Aurinkolabyrintti on taiteellinen kokonaisuus, jossa teoksen suhteet, materiaalit ja ulkomuodon yksityiskohdat ovat tarkoin punnittuja.

 

 

Torni labyrintin keskellä kätkee sisäänsä aurinkokellon. Puolipallon muotoisessa aurinkokellossa on viisari ajan määrittelyyn sekä merkintöjä kellon- ja kalenteriajan havainnoimiseksi.

 


Aurinkolabyrintti on myös haaste. Se on tehtävä tehtävän perään. Labyrintista selvittyään lapset pääsivät käsiksi johonkin "salattuun tietoon", jota tosin täytyy osata vielä tulkita. Teos todella herättää ajattelemaan: aurinkoa, liikettä, aikaa ja koko maailmankaikkeutta ja suhdettamme niihin. Sen sijaan, että ytimestä löytyisi vastauksia, se herättää loputtomasti kysymyksiä. Jännittävän leikin lisäksi täältä saa siis hyvät keskustelut pitkäksi aikaa.


 



Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti