Vappumunkit

21.29

Munkit kuuluu kalenterivuoden erikoisherkkuihin, joita paistan ainoastaan vappuna. Perinnettä olen ylläpitänyt siitä lähtien, kun on ollut lapsia, joita hemmotella. 

Ensimmäinen munkinpaistokerta on jäänyt hyvin mieleen, kun hain netistä ohjeeksi "sotkun munkit". 
Kun resepti tuntui kamalan suurelta, niin puolitin sen suosiolla. Edelleenhän taikinaan tuli sitten 2 kiloa jauhoa ja mies räkätti vieressä, kun pyörittelin kymmeniä, jos en jopa sata rinkilää.

Tottahan noita olisi pakastanutkin, mutta katsottiin parhaaksi viedä iso osa miehen työkavereiden tuhottavaksi.

Mutta, tästä ohjeesta pitäisi tulla suht kohtuullinen n. 30 kappaleen munkkisatsi.



5 dl kädenlämpöistä vettä
1 kananmuna
1 rkl jauhettua kaardemummaa
1 tl suolaa
2 pss. kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
2 dl öljyä
2 dl sokeria
n. 14 dl vehnäjauhoja


Liota hiiva veteen, ja lisää sokeri, kaardemumma, kananmuna, suola ja öljy sekä 7dl vehnäjauhoja.
Sekoita hyvin ja kohota 10 minuuttia.

Sekoita sitten joukkoon loput vehnäjauhot  ja kohota vielä 30 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kauli taikinasta paksuhko taikinamatto.

Painele munkit donitsimuotilla tai vaikka juomalasilla, ja siirrä öljytyn/vuokasprayatun leivinpaperin päälle.

Kohota vielä 30-40 minuuttia ja paista sitten reikäkauhalla 170–180 asteisessa rypsiöljyssä/munkinpaistorasvassa, muutama minuutti kummaltakin puolen.

Siirrä valmiit munkit talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan, jonka jälkeen sokeroi munkit lämpöisinä.


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.