tiistai 3. huhtikuuta 2018

Kulitsa

Tein ensimmäistä kertaa pääsiäispöytään pashan kanssa tarjoiltavaa makeaa leivonnaista. 
Kulitsa kuuluu, kuten pashakin, ortodoksiseen perinteeseen.


Kulitsa

5 dl maitoa
50 g hiivaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
2 tl suolaa
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
200 g voita

Lisäksi tarvitaan muna voiteluun ja pinnalle mantelilastuja ja rusinoita.


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää kevyesti vatkaten n. 3 dl vehnäjauhoista. Pidä kulho peitettynä lämpimässä paikassa, kunnes taikina kuplii, eli 20-30 minuuttia. (Varaa suuri kulho, oma taikinajuuri tuli yli astiasta😅)

Sekoita sitten taikinan joukkoon sokeri, suola, munat, vaniljasokeri, kardemumma, sitruunankuori ja vähitellen jauhoja. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisätään myös rusinat, mantelirouhe ja pehmeä rasva. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa. 

Jaa taikina kahteen osaan ja ota paloista vähän taikinaa koristekirjaimia varten. 

Voitele kaksi keskikokoista pyöreää vuokaa, ja painele taikinat niihin. Korkea kulitsa on perinteisesti arvostetumpi, joten itse käytin 10 cm korkeaa ja halkaisijaltaan 15 cm:stä vuokaa. Ylijäämätaikinasta muotoillaan pullien päälle kirjaimet XB. Kohota vuoat liinan alla lämpimässä. 

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Voitele pullat vielä kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja, ja kirjaimet voi reunustaa rusinoilla. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. (Tarvittaessa peitä kulitsa puolessa välissä leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu liikaa.)

Leikkaa kulitsa täysin jäähtyneenä lohkoiksi ja tarjoa pashan kanssa.


Kulitsan pintaan muodostellaan taikinasta kyrilliset kirjaimet ХВ, joka merkitsee 'Kristus on ylösnoussut'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti