maanantai 12. kesäkuuta 2023

Itämeri plogging


Löysin netistä muuta ohjelmaa etsiessäni aivan mahtavan mahdollisuuden osallistua Itämeren puhtaanapitoon - ja vieläpä extra-elämyksellisellä tavalla ja aivan ilmaiseksi! 

Tämä piti heti käydä kokeilemassa, joten varasin mulle ja 11-v. maailmanpelastajalle Fortum-siivouskajakin Mustikkamaan Laguuniin.

 

Luonto ja sen suojelu on erityisen lähellä Mikaelin sydäntä, ja harrastamme satunnaisesti yhdessä ja erikseen ploggingia lähiympäristössämme. 
Mikael teki keväällä videon yhdestä kauppamatkasta, kurkkaa se klikkaamalla tästä.


Nyt päästiin siistimään vesistöjä.
Merien siivoamisesta Mikael on paljon puhunut, ja tässä ensikosketus siihen. Itämeri Plogging on maanlaajuinen hyväntekeväisyyshanke, joka mahdollistaa Itämeren konkreettisen siivoustyön kajakkiretki kerrallaan, yhteisöllisesti. Varasin meille ajan sunnuntai-illalle Mustikkamaan Laguuniin. Kaksipaikkaisen siivouskajakin ilmainen vuokra-aika on kolme tuntia, ja ainakin tässä pisteessä niitä on kaksi. Oltiin ihan ensikertalasia. En lähtisi vertaamaan urbaania kajakkiretkeä omiin lapsuuden soutuveneilyihin kaverin kanssa maaseudulla. Pakko tunnustaa, että muutaman kerran mietin, mihin taas tuli lähdettyä...(etenkin moottoriveneen jälkiaalloissa😓)

Mutta hienosti meni, ja meillä oli mukavaa - ihan parasta äitiä-lapsi -aikaa.
Ollaan molemmat taas kokemusta rikkaampia ja entistä rohkeampia. On myös mahtavaa päästä tukemaan lapsen luonteelle ominaista toimintaa, vaikka se onkin oman mukavuusalueen ulkopuolella.


Itämeri Plogging on siis koko rannikon laajuinen hanke Helsingistä Ouluun asti. Siivouskajakit ovat kaikkien käytettävissä kahdeksassa eri toimipisteessä koko kesän. Fortumin mahdollistamat kajakit on modifioitu siivousta varten ja tarvittavat välineet saa paikanpäältä. Kajakit on kaksipaikkaisia, ja niissä on roskaämpäri keskellä. Varusteet, kuten roskapihdit, pussit, liivit ja vesitiiviit kännykkäpussit, haavi ja roskapuntari löytyy toimipisteeltä varustelaatikosta. 


Aika tulee varata toimipistekohtaisesti, ja varattu aika on sitova. Helsingissä Mustikkamaan lisäksi Itämeri ploggingia on Hietsussa ja Vuosaaressa.


Meidän ensimmäinen saalis oli oksaan juuttunut onkilaite. Tämä oli hyvä saada pois siimoineen koukkuineen.


Oksat ja muut luontoon kuuluvat maatuvat jätetään keräämättä. Irroittelin vielä risut roskasta.
Roskat täytyy lopuksi punnita, lajitella ja saalis kirjata.Tarvittavat varusteet löytyy tosiaan paikanpäältä, mutta itse pitää huolehtia sään mukaisesta varustuksesta (oltaisiin voitu hatut ottaa). Myös aurinkorasvaus kannattaa muistaa aurinkoisella säällä. Vesipullot myös aina mukana! Ihan täyttä aikaa ei roskia etsitty. Saalis jäi myös aika pieneksi - se tietysti ihan hyvä asia sinänsä, että pintaroskaa ei ollut paljon. Ensikertalaisena jännittäjänä alkoi mukavasti tuntua piilevissä lihaksissa - seuraavalla kerralla menee varmasti  sujuvammin. Mikael haluaisi ehdottomasti uudelleenkin, ja toisenkin kouluikäisen kanssa voisi hyvin käydä ploggaamassa.
Oli ihan hauska katsella kaupunkia uudenlasesta näkökulmasta.Saatiin myös ihmetellä lokkien meribuffettia, nimittäin ohitettiin kuollut kala. Kiitos vinkistä kanssamelojille/veneilijöille. Kuvaa en nyt lisää, ettei herkempiä harmita.


Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä. Ihmisten roskaaminen on vakava kasvava ongelma.
On arvioitu, että 70 % roskista vajoaa pohjaan, 15 % rantautuu ja 15 % jää kellumaan vesipatsaaseen ja pinnalle.  Kaikkein tärkeintä olisi, että jokainen vähentää roskan tuottamista ja huolehtii omansa asiallisesti roskiin. Seuraava tärkeä askel on saada roskat talteen ennen niiden uppoamista, ja siihen tämä on ihan konkreettinen keino. Vielä löytyi tupakkaroskaa.


Pienillä yksittäisillä teoilla kohti isoa muutosta! Olethan säkin mukana!

 

Perillä tarjosin keruukaverilleni jätskin. Laguuni tarjoaa paljon muutakin kivaa meriaktiviteettia, ja varmasti loppukesästä testataan myös kelluva vesipuisto!


Projektin mahdollistajat: Fortum, Polestar, Urbaser, Lumme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti