torstai 20. elokuuta 2020

Patteri­mäki

Pajamäkeen tulimme katsomaan Aurinkokuntamallia. Olin kartalta bongannut merkinnän, ja sen perusteella sitten navigoimme paikalle. Hassua sinänsä, että odotin puistosta löytyvän jonkun yksittäisen veistoksen, joka kuvaa aurinkokuntaa. Todellisuus on kuitenkin paljon hauskempi, ja aurinkokuntamallin mittakaava on on 1:1 miljardi, ulottuen Pajamäen Patterimäen puistosta aina Länsiväylän varrelle Hanasaaren ja Karhusaaren tuntumaan. Katso kuvaus ja vinkit planeettasuunnistukseen tästä.

Aurinkokuntamallin Aurinko pylvään nokassa.

 

Kuten puiston nimestä voi päätellä, aurinkokuntamallin sisempien planeettojen ja auringon lisäksi täältä löydettiin myös vanhoja linnoituslaitteita.

 Lapsilla jatkui leikit siitä, mihin edellisissä linnoituksissa oli jääty. Pojat valitsevatkin tällaiset retket mielellään leikkipuistojen sijaan. (Toki tämänkin puiston vieressä on myös perinteinen lasten leikkipaikka, että ei tarvitse edes valita, vaan voi leikkiä molemmissa.)


Kolmenlaiset tulipesäkkeet ja suojahuoneet ovat kivestä muurattuja tai betonista valettuja. 


Tukikohta XXXV:11 rakennettiin vuosina 1915–1917. Yhdys-  ja taisteluhautoja on niin kallioon louhittuja kuin maahankaivettuja ja harkkokivimuurattuja. Hautaa on yhteensä 280 m ja osa yhdyshaudasta on katettu betoniholvilla. Kukkulalla on myös toisen maailmansodan aikainen vuonna 1940 rakennettu ilmatorjuntapatteri, jonka rakenteita on osittain aseman linnoituslaitteiden päällä.Puistomaisessa ympäristössä juoksuhaudat ovat siistit, mutta toki kasvustoa on runsaasti. Näyttävän näköisiä silti.


 

 


Kallioisella mäellä on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja yhdys- ja taisteluhautoja sekä betoniin valettuja ja kivestä muurattuja tulipesäkkeitä ja suojahuoneita. 

 

Alueella on kolme katettua yhdyshautaa ja suojahuonetta. Turvallisuussyistä suljettu huone, viereiseen pääsi kurkistamaan ovesta. 

Puistossa on ketoniittykasvillisuutta.

 

Puisto oli oikein ihana pienelle piknikille. Me istuttiin evästelemään puunrungolle, mutta penkkejäkin oli tarjolla. 

Nuorimmasta tehtiin linnoituksen kuningas, tietysti.


Kaunis ja kiinnostava puisto. Kannattaa käydä ihmettelemässä puolustuslinnoituksia, ja ehdottomasti aloittaa myös planeettabongaus täältä Auringon alta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti