Edellisellä Tukholman reissulla lähdimme tutustumaan Kuninkaalliseen linnaan. Olimme mukana Skidit risteilyllä, jossa teemana oli prinsessajuhlat. Oli siis aika luonnollista tutustua linnaan ja sen ympäristöön juuri tällä päiväretkellä.
Linnan lähistöllä on paljon nähtävyyksiä. Tällä vierailukerralla kävimme aarrekammiossa, jossa säilytetään valtakunnan regaaleita, Kustaa III:n antiikkimuseossa sekä linnan kirkossa. Seurasimme myös päivittäisen vahdinvaihtoseremonian, ja kuljimme läpi Kungsträdgårdenin.
Välistä meiltä jäi vielä Kolmen kruunun museo sekä Livrustkammaren (joka tietenkin lasten kanssa olisi ollut mitä mielenkiintoisin käyntikohde, vaan suljettu näin maanantain päiväretkemme aikaan).
Komea linna ja koko ympäristö teki varmasti vaikutuksen nuorukaisiin.
Vanhaa kaupunkia ja Suurkirkko
Päävartio, ja päivittäinen vahdinvaihto.
Vahdinvaihtoseremonia oli mielenkiintoista seurattavaa, ja tietenkin muutaman kuvan sarja on vain raapaisu koko "näytelmästä".
Emme olleet etukäteen suunnitelleet tulevamme vahdinvaihtoon, mutta kun ulommalle linnanpihalle saapuessamme huomasimme sen lähestyvän, niin jäimme tietenkin lähistölle spektaakkelia seuraamaan. Suosittelen kyllä tutustumaan aikatauluun etukäteen, ja huomioimaan sen, että yleisöä voi olla runsaasti ja hyvissä ajoin parhailla paikoilla. Me olimme täällä siis syksyllä, ja maanantaina, joten todennäköisesti vältyimme kesäkauden väenpaljoudelta, mutta silti emme koko porukalla päässeet eturiviin.
Kustaa III:n antiikkimuseo löytyy koillissiiven kellarikerroksesta. Rattaat jätimme rappuun, jossa ei kyllä hirveästi ollut tilaa mahdollista vaunuruuhkaa ajatellen. Tosin, ei tämä niin lastenmuseo ollut muutenkaan - tai ainakaan en kokenut, että meitä erityisen tervetulleina pidettiin lippuja ostaessani koko perheelle.
Joka tapauksessa, museossa esitellään antiikin veistoksia, joita Kustaa III osti matkallaan Italiaan 1783–1784. Kiinnostaahan tällaiset - hienot ja vähän hämmentävät - veistokset lapsia, ja uteliaina he niitä katselivat, ekaluokkalainen vieläpä kuvamuistoja räpsien.
Komeat ikkunat tarjosivat kauniin maiseman linnan puutarhaan.
Eteläsiiven alla olevassa kellariholvissa on Skattkammaren (aarrekammio), jossa on mm. nähtävillä Ruotsin kruununjalokivet. Nuorimmaista ei enää jaksanut kiinnostaa, joten jäin pikkumiehen kanssa ulos odottamaan, kun isot pojat kävivät ihastelemassa aarteita. Sinänsä harmi, että liput tänne oltiin jo ehditty lunastamaan, mutta nyt mentiin tämän melkein vuodenikäisen ehdoilla.
Linnan upea porrashalli.
Linnan kirkkosali. Linnan kirkko on kuninkaallisen seurakunnan kotikirkko, ja siellä järjestetään jumalanpalvelus sunnuntaisin ja kirkollisina pyhinä. Lisäksi kuningasperhe käyttää kirkkoa omissa perhejuhlissaan.
Pro Mundi Vita - Maailman elämän puolesta (Joh. 6:51)
Kävelimme vielä jonkin aikaa Kungsträdgårdenissa, eli kuninkaan puutarhassa.
Etenkin keväällä (kirsikankukkien aikaan) ja kesällä Kungsträdgården on ihana ja elävä puisto, jossa voisi viettää aikaa pidemmänkin tovin. Me oltiin ikävä kyllä hieman kiireisiä jo, joten tyydyimme läpikulkuun hieman viileässä ja harmaassa syyssäässä.
Tukholmassa nähtävää todella riittää, ja niin monipuolisesti. Tuskin maltan odottaa tulevia seikkailuja. Matkahaaveilua varten voit selailla vaikka Tukholman puistovinkkejä tästä.
Tukholma on kyllä kiva kaupunki.
VastaaPoistaNuo kuninkaalliset paikat on kyllä upeita ja mukava katsoa vahdinvaihtoa.
Vähän näyttävämpää kuin presidentin linnalla :D
https://www.kotonajakaupungilla.fi/
Joo on kaikki kyllä suurempaa naapurissa:D
Poista