keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Tukholman ihanat puistot

Ollaan kesäkuun alussa menossa perheen kanssa Skidit Risteilylle, ja Tukholmaan. Aikaisemmassa matkasuunnitelmapostauksessa keskityin erityisiin turistikohteisiin ja museoihin, mutta on selvä, että moni kaipaa touhuntäyteisen risteilyn lomassa iisimpää ja toisaalta maksutontakin toimintaa. Tukholman monet virkistysalueet ja lasten leikkipuistot kannattaa ottaa laskuihin tässä kohtaa.



Pari vuotta sitten pienen budjetin "road tripillä" Helsingistä Cannesiin me pysähdyimme monissa leikkipuistoissa pikkulasten kanssa, ja se toi ihan toisenlaisen rennon fiiliksen perhematkailuun. Ei käyntikohteiden tarvi olla tupaten täyteen ahdettuna turisteista, huvilaitteiden ei tarvi pyöriä niin että vatsaan koskee, eikä kaikesta tarvi maksaa itseään kipeäksi. Tehdään vain jotain mistä kaikki nauttii - kivassa ympäristössä.


Omaa kokemusta meillä ei vielä Tukholman puistoista ole, joten keräsin suosituksia netistä. (edit. mm. Lekboskén testattu sittemmin)

Tukholmassa on monia kauniita puistoalueita, joissa varmasti riittää tilaa niin leikkiä kuin levähtääkin, ja tässä listattuna muutama sellainen.

Humlegården
Humlegården on suurin Tukholman keskustan alueen puistoista. Alunperin Juhana III perustama kuninkaallinen puutarha kasvoi hedelmiä, mausteita ja humalaa, mutta vuodesta 1869 alkaen "Humalapuisto" on ollut julkinen puisto ja suosittu virkistysalue. Puistossa on suuri leikkipaikka, skeittiramppi, kesäklubi ja kesäkahvila. Alueella sijaitsee myös Ruotsin kuninkaallinen kirjasto.


Vasaparken
Vasaparken kantaa kuninkaallisen Vaasa-suvun nimeä. Erityiseksi Vasaparkenin tekee se, että sen laidalla asui itse Astrid Lindgren. Vasaparken mainitaankin useissa hänen kirjoissaan: esimerkiksi hahmot kirjoista Mio poikani Mio ja Katto Kassinen seikkailivat täällä. Vasastadenissa sijaitseva Vasaparken on monipuolinen leikkipaikka trampoliineineen, hiekkalaatikkoineen ja keinuineen. 


Bryggartäppan
Leikkipuisto voi olla ihan oikea nähtävyys. Leikkipuisto kuulostaa kovin arkiselta, ja itse kutsuisin Södermalmin Bryggartäppanin puistoa ennemminkin elämyspuistoksi. Minikokoinen kaupunkimiljöö henkii 1800-luvun loppua pienine punaisine puutaloineen. Aikamatkan lisäksi puistossa voi tehdä muutakin hauskaa, kuten keinua, leikkiä hiekkalaatikossa ja seikkailla labyrintissa.


Lekboskén 
Lekboskén on Kungsholmenin Ihmemaa. Jos Bryggartäppanilla kaikki oli pienoiskoossa, niin täälä on päinvastoin. Jättimäiset kukat, sienet ja ötökät saavat mielikuvitusseikkailun varmasti alulle. Puisto sopii parhaiten yli 5-vuotiaille lapsille. Tämä ihanan erilainen touhupuisto testattiin lasten kanssa, lue lisää klikkaamalla tästä!


Tantolunden
Tantolundenin puisto Södermalmilla on suosittu puisto- ja piknikalue, ja muilta matkaajilta kuulee tästä paljon kehuja. Se sijaitsee lähellä Hornstullin ravintoloita ja kahviloita, ja katuruokatorilta voikin napata piknikeväät helposti mukaansa. Alueella on myös leikkialue, rantapallokenttä, minigolf- ja frisbeegolfrata, ukoilmateatteri sekä uimaranta, ja mitä vielä! Ihan unelmahelppo ajanviettopaikka lasten kanssa siis. Myös kauniita siirtolapuutarhoja pienine mökkeineen kehutaan nähtävyytenä. 

Kungsträdgården 
Kuninkaan puutarha, alunperin Gustav Vaasan puutarha, oli 1700-luvulla yhdessä Humlegårdenin kanssa Tukholman ensimmäinen puisto, jossa yleisö sai käydä. Kungstrådgården sai alkunsa 1500-luvulla perustetusta hovin yksityisestä puutarhasta, joka oli ympäröity muureilla ja suljettu ulkopuolisilta. Puisto avattiin 1700-luvun jälkipuoliskolla ja se muodostui suosituksi kävely- ja kohtaamispaikaksi. Puisto sijaitsee Norrmalmin kaupunginosan alueella, kaupungin keskustan tuntumassa. Kungsträdgårdenin ympäryksillä sijaitsee useita Tukholman suosittuja nähtävyyksiä, kuten Ruotsin kuninkaallinen ooppera ja tavaratalo Nordiska Kompaniet.



Långholmen
Långholmenin idyllinen saari oli vuoteen 1974 asti vankila-saari, mutta nykyisin se on suosittu piknik- ja uimapaikka. Saaren itäpuolelta on upea näköala Riddarfjärdenin ja Gamla Stanin yli. Tämä ranta nousi esiin jo edellisessä postauksessani lapsiystävällisyydellään. 

Observatorielunden
Observatorielundenissa on nimensä mukaisesti observatorio, jonka historia ulottuu 1700-luvulle. Sielä on herkullisista vohveleistaan tunnettu vohvelikahvila, jonka vohvelimenuhun kannattaa ilmeisesti tutustua.

Djurgården
Djurgården lähellä Tukholman keskustaa tarjoaa läjäpäin nähtävyyksiä, turistikohteita ja museoita (mm. Vasa-museo, Nordiska museet, Biologinen museo, Junibacken, Gröna Lund -huvipuisto, Skansen-ulkoilmamuseo ja eläinpuisto sekä Waldemarsudde, prinssi Eugenin rakennuttama palatsi ja taidemuseo - osan jo esittelin täälä), mutta se on myös hyvin suosittu rauhallisena virkistysalueena. Kävelyalueella on hienoja maisemia, esimerkiksi Djurgårdsbrunn-kanavan ja Blockhusuddenin ympärillä. Djurgårdenin puistoalue on yksi Tukholman suosituimpia matkailukohteita.


Brunnsviken
Brunnsviken-järven ympärillä olevat puistoalueet ovat osa Nationalstadsparkenin kansallispuistoa. Ne ovat suosittuja piknik-, uima- ja virkistäytymispaikkoja. Alueella on kasvitieteellinen puutarha, kahviloita, palatseja ja useita historiallisesti kiinnostavia rakennuksia. Hagan puisto länsirannalla, perustettiin vuosina 1771-1793 Kustaa III: n aloitteesta. Puistossa on rantakadut rannoilla ja kauniita kulkuväyliä. Monia historiallisesti kiinnostavia rakennuksia sijaitsee alueella, kuten Kustaa III: n paviljonki, Hagan linna yms. ja Fjärilshuset.

Etelärannan Bellevueparken sijaitsee korkealla Brunnsviken-järven, ja sen puistojen yläpuolella, johon sieltä aukeaa upea näköala. Siellä on myös kuvanveistäjä Carl Eldhin studio ja museo. Nähtävyydet itärannalla ovat Bergianin kasvitieteellinen puutarha ja useat veneklubit sekä Ruotsin luonnontieteellinen museo.

Anders Franzéns park
Anders Franzéns park on nimetty amatööriarkeologi Anders Franzén mukaan, joka mm. löysi Vasa-laivan. Puiston merkittävä vetonaula on pohjoisosassa sijaitseva leikkipaikka, joka on taiteilija Tor Svaen käsialaa, ja joka liittyy alueen entiseen teolliseen toimintaan. Sielä on mm. pienoiskokoinen telakka, konepaja varusteineen, puusepänpaja sahoineen, sukellusalus ja kirkkaan punainen hinaaja nimeltä Hildur. Kaikki on rakennettu eri työpajojen alkuperäisistä osista, ja lapset voivat leikkiä ihan kaikella.

Mulle Meckparken
Mulle Meckparken on elämyksellinen leikkipaikka Solnassa. Puisto perustettiin taiteilijan Tor Svaen ohjauksessa, ja se on nimetty lastenkirjahahmon Mulle Meckin, mekaanikon, puusepän ja yleiskorjaajan, mukaan. Puisto avattiin syksyllä 2008 ja vuonna 2010 se sai Solna Urban ympäristöpalkinnon. Mulle Meckparken on luotu vanhasta metalliromusta ja mielikuvituksesta, aivan ihanan inspiroiva leikkipaikka! 

Me suositellaan puistomatkailua, ja tässä listassa oli jo monta, joissa ihan ehdottomasti haluan lasten kanssa käydä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti