sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Tuuttikakkua ja kesäkeksejä

Tuntuu, että tänä vuonna kesä on alkanut myöhään. Eikä se ole näkynyt minun pöydässäkään vielä kovin paljoa.

Tänään taisin kattaa ensimmäistä kertaa kahvivieraille heränneitten kesäfiilisten pohjalta.

Olin jo pariin otteeseen kokeillut (soveltanut) Kakkutaikurilta nappaamaani ohjetta helppoon jäätelöön, ja halusin sitä jollain tavalla tarjota vieraillekin. Kuitenkin kaipasin jotain suhteellisen näyttävää kahvipöydän kruunua, ja vain kakku sopii siihen tehtävään. Eihän tässä juuri muuta vaihtoehtoa ollut, kuin tehdä jäätelökakku.

Tein jäätelökakkuni 18cm irtopohjavuokaan, ja korkeutta lisäsin taittelemalla leivinpaperia reunoille. Kovin siisti siitä ei tullut, mutta mielestäni kakun teema ei sitä vaatinutkaan.

Kakun pohjaan testasin ensimmäistä kertaa Fazerin keksimurua.Ihan koko pussillista en käyttänyt, enkä mittaillut rasvankaan määrää, joten mahdollisille reseptin kokeilijoille ehdotan noudattamaan pussin ohjetta. Tähän sopii varmasti mikä tahansa muukin keksipohja (tai pähkinäpohja), joten käytä vaikka lemppariohjettasi.

Kakkuun tuli siis kaksi jäätelökerrosta, suklaajäätelö ja vaniljajäätelö. Tässä soveltamani resepti niihin:


Suklaajäätelö


1 purkki suklaan makuista kondensoitua maitoa
5 dl vispikermaa
2,5 dl kuohukermaa
0,25 dl glukoosisiirappia

Vatkaa kermat vaahdoksi ja sekoita joukkoon purkillinen suklaan makuista kondensoitua maitoa ja glukoosisiirappia. Laita pakastimeen vähintään 4 tunniksi, jotta ei jää keskeltä löysäksi.




Vaniljajäätelö


1 purkki kondensoitua maitoa
5 dl vispikermaa
2,5 dl kuohukermaa
0,25 dl glukoosisiirappia
0,5-1 tl vaniljaa

Vatkaa kermat vaahdoksi ja sekoita joukkoon kondensoitu maito, vanilja ja glukoosisiirappi. Pakasta ainakin 4 tuntia, jotta jäätelö jähmettyy kokonaan.


Voit käyttää myös pelkkää vispikermaa tai kuohukermaa. Uskoakseni vispikermalla saa kevyemmän tuntuisen lopputuloksen. Omassa ohjeessani olen pyrkinyt vähentämään makeutta, ja vaikka tämäkin pistää vielä kielen solmuun, niin ollaan jo niillä rajoilla, että koostumus alkaa kärsiä.

Kaada keksipohjan päälle suklaajäätelömassaa n. puoliväliin, ja anna hetki jähmettyä pakastimessa. Ensimmäisen kerroksen ei tarvitse olla kunnolla jäätelöitynyt ennen toisen lisäämistä. Ilman sekoittamista kerrokset tuskin sekoittuvat keskenään.Kun olet levittänyt toisenkin jäätelökerroksen, laita taas pakastimeen, ja anna nyt jäätelöityä useampi tunti.

HUOMAA: vuokaan tuskin mahtuu molemmat 2 jäätelösatsia kokonaan. Itse käytin kummastakin jäätelömassasta hieman yli puolet (ja minulla oli korkeat leivinpaperireunat sentään), ja loput pakastin rasiassa myöhempää herkuttelua varten.

Jäätelökakun koristelin tietenkin jäätelöllä. Sulatin maitosuklaata, jota kaadoin "sulaneeksi läntiksi" kakun päälle. Keskelle länttiä laitoin muovailemani sokerimassapallon, ja kaadoin vielä sen päälle suklaata, että se peittyi täysin. Siihen vielä vohvelitötterö pystyyn, ja koko vahinko on valmis. Ripottelin vielä keksimurua hieman sinne tänne.

Mielestäni suklaata ei tarvitse ohentaa kermalla, mutta halutessasi niin voit hyvinkin tehdä (siten saat varmaankin näyttävemmät valumajäljet). On kuitenkin ihan kiva, että jäätelön kanssa saa hieman purutuntumaa suklaasta sellaisenaan.



Kakun lisäksi askartelin brezel-perhosia.

Niihin tarvitset brezelin muotoisia suolatikkuja (tai mitä ikinä ovatkaan:D) ja candy buttoneita (tai suklaata!).

Laita kaksi brezeliä vastakkain pyöreältä sivulta niin, että muodostuu siivet. Murra palaset tuntosarviksi. Lusikoi candy/suklaasulaa nurjalle puolelle ja anna jähmetä. Tosi kivat, ja värejähän voi käyttää luovemminkin!:)


Lisäksi leipaisin Vilhelmiinoja. Ihan (SunSpelt) jauhopaketin omalla ohjeella.

200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 keltuainen
5 dl erikoishienoja speltjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää keltuainen vaahtoon hyvin vatkaten. Lisää taikinaan jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri ja ruokasooda. Leivo taikinasta neljä tankoa. Nosta tangot kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia kunnes tangot ovat levinneet ja kauniin ruskeita. Leikkaa viipaleiksi heti uunista nostettuasi, ja jätä pellille jäähtymään.


Kuvassa vielä ihanat kukkaset, jotka sain pieneltä vieraaltamme<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti