keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Musiikkimuseo Fame


Musiikkimuseo Famessa koetaan suomalaista musiikkia. 
Me ollaan käyty Famessa nyt kahtena kesänä. Jäljempänä tuoreemmalta vierailulta.

 

Museo on hyödyntänyt nykyaikaista teknologiaa näyttelyissä. Musiikkielämys on sen myötä uudenlainen ja monitasoinen.


Lapsia kiinnosti suomalaisen musiikin vaiheet.

 

Päänäyttely (2021) - Suomen musiikin kunniagalleria - täydentyy vuosittain esitellen kotimaisen musiikin suurimpia sankareita genreen katsomatta. Tänä vuonna mukaan on valittu yhdeksän kunnianarvoista säveltäjää, muusikkoa ja musiikintekijää: Apocalyptica, Danny, Einojuhani Rautavaara, Harmony Sisters, Juha ”Junnu” Vainio, Karita Mattila, Laila Kinnunen, Martti Talvela ja Värttinä. Kunniagalleriassa tutustuttiin muusikoihin ja heidän merkitykseensä Suomen musiikille.


Kunniagallerian jäsenten musiikkia ja vaiheita esitellään monipuolisesti sanoin, kuvin, esinein, taideteoksin ja musiikkinäyttein. 
Lisäksi museon erilaisissa toiminnallisissa huoneissa päästiin syventymään musiikin maailmaan mm. erilaisia virtuaalisia keinoja hyödyntäen.


Päästiin mm. kelkettelemään Värttinän kanssa. Lisäksi pääsi kokeilemaan karaokea ja tanssia jne.

 

Instant kuusi - Sibelius, musiikki ja metsä -näyttelyssä on tuotu Sibeliuksen soiva metsä 2020-luvulle. Keskiössä on tulitikkurasia, josta avautuu metsäinen multimediainstallaatio. Teos kuvaa uudella tavalla Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta. Tarinan mukaan Sibelius kantoi aina mukanaan tulitikkurasiaa, jossa oli pala Ainolan metsää. Synesteettisten taipumustensa ansiosta säveltäjä pystyi aistimaan metsän nuuhkaisemalla rasiaa, ja sammal ja havunneulaset inspiroivat Sibeliusta säveltämään. 


Instant Kuusi pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tulkintaan Sibeliuksen rakastetusta kappaleesta Kuusi. 


Sibeliuksen flyygelillä soitettu musiikki, kultakauden metsäaiheiset maalaukset sekä luonnon ja kaupungin äänet tarjoavat aivan upean elämyksen kaikenikäisille.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut KAXKAX-taiteilijaduo (Thu Nguyen ja Valtteri Wikström). Ylen tuottama teos on toteutettu yhteistyössä Ainolan, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.


Toisella museovierailulla näyttely oli uudistunut, mutta myös tuttuja juttuja oli. Suomen soiva tarina kiinnosti lapsia edelleen, ja se on oikein kiva tapa aloittaa museokierros.

 


Suomen musiikin kunniagalleriassa oli vaihtunut näyttely, kuten myöskin hieman tiheämmin vaihtuvan näyttelyn puolella oli nyt uusi teema. Tällä kertaa se oli lastenmusiikkiin liittyvä. 


 

Mukana Kunniagalleriassa on nyt Annikki Tähti, Dingo, Eino Grön, Erja Lyytinen, George de Godzinsky, Jorma Panula, Kaj Chydenius, Oskar Merikanto, Paula Koivuniemi ja Pave Maijanen. 


 

Erityisen hauskaa oli testata erilaisia tanssityylejä opetusvideoiden kanssa. Nuorimmaisen lemppari taisi olla moshaaminen Stam1nan tahdissa (videolla Pyry Hanski)

 

Isompien mielestä karaoke oli parasta. Koululaiset kävivätkin varaamassa itselleen karaoketilan monta kertaa (muita kävijöitä ei paljon ollut), enkä meinannut saada heitä pois museosta lainkaan, kun niin innostuivat laulelusta.

 

 

Musapeliä.


Lauluni, leikkini -näyttely esittelee suomalaista lastenmusiikkia. 

 

Näyttely tarjoaa aikuisille nostalgiaa ja lapsille se on leikkisä tila lastenmusiikin parissa.
Mukana on toiminnallisia leikkilauluja, mukaansatempaavia tarinalauluja sekä visuaalinen lastenmusiikin tekijöiden esittely. 


 

Fameen pääsee museokortilla tai aikuinen 25€, lapsi 12,50€ (alle 7-v. ilmaiseksi) ja alennusryhmät 15€


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti