sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Musiikkimuseo Fame


Musiikkimuseo Famessa koetaan suomalaista musiikkia. 
Me käytiin, kuten kuvista voi päätellä, Famessa kesällä. Käsittääkseni siellä on kuitenkin vielä edelleen samat teemat niin Suomen musiikin vuosittain vaihtuvassa kunniagalleriassa kuin vaihtelevan näyttelyn tilassakin.

 

Museo on hyödyntänyt nykyaikaista teknologiaa näyttelyissä. Musiikkielämys on sen myötä uudenlainen ja monitasoinen.


Lapsia kiinnosti suomalaisen musiikin vaiheet.

 

Päänäyttely - Suomen musiikin kunniagalleria - täydentyy vuosittain esitellen kotimaisen musiikin suurimpia sankareita genreen katsomatta. Tänä vuonna mukaan on valittu yhdeksän kunnianarvoista säveltäjää, muusikkoa ja musiikintekijää: Apocalyptica, Danny, Einojuhani Rautavaara, Harmony Sisters, Juha ”Junnu” Vainio, Karita Mattila, Laila Kinnunen, Martti Talvela ja Värttinä. Kunniagalleriassa tutustuttiin muusikoihin ja heidän merkitykseensä Suomen musiikille.


Kunniagallerian jäsenten musiikkia ja vaiheita esitellään monipuolisesti sanoin, kuvin, esinein, taideteoksin ja musiikkinäyttein. 
Lisäksi museon erilaisissa toiminnallisissa huoneissa päästiin syventymään musiikin maailmaan mm. erilaisia virtuaalisia keinoja hyödyntäen.


Päästiin mm. kelkettelemään Värttinän kanssa. Lisäksi pääsi kokeilemaan karaokea ja tanssia jne.

 

Instant kuusi - Sibelius, musiikki ja metsä -näyttelyssä on tuotu Sibeliuksen soiva metsä 2020-luvulle. Keskiössä on tulitikkurasia, josta avautuu metsäinen multimediainstallaatio. Teos kuvaa uudella tavalla Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta. Tarinan mukaan Sibelius kantoi aina mukanaan tulitikkurasiaa, jossa oli pala Ainolan metsää. Synesteettisten taipumustensa ansiosta säveltäjä pystyi aistimaan metsän nuuhkaisemalla rasiaa, ja sammal ja havunneulaset inspiroivat Sibeliusta säveltämään. 


Instant Kuusi pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tulkintaan Sibeliuksen rakastetusta kappaleesta Kuusi. 


Sibeliuksen flyygelillä soitettu musiikki, kultakauden metsäaiheiset maalaukset sekä luonnon ja kaupungin äänet tarjoavat aivan upean elämyksen kaikenikäisille.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut KAXKAX-taiteilijaduo (Thu Nguyen ja Valtteri Wikström). Ylen tuottama teos on toteutettu yhteistyössä Ainolan, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.


Fameen pääsee museokortilla tai aikuinen 25€, lapsi 12,50€ (alle 7-v. ilmaiseksi) ja alennusryhmät 15€
Musiikkimuseo on auki joka päivä, mutta tammikuussa 10.-20.1.2022 Suomen musiikin kunniagallerian näyttelynvaihdoksen vuoksi Fame on suljettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti