sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Tukikohta X:5 ja X:6

 Viime viikolla teimme pienen päiväretken Pihlajamäen hiidenkirnuille, ja bongasin tosiaan kivenheiton päästä pari kivaa nähtävyyttä, jotka ovat hieman enemmän piilossa. Kiivettiin kalliometsään Aarnikanmäelle, ja jo löydettiin Ensimmäisen maailmansodan aikainen luola, tukikohta X:6.



Luola toimi jälkeenpäin ammusvarastona ja väestönsuojana, mutta nyt näytti olevan jokseenkin täynnä romua. Sisälle ei menty, vaikka ovi tosiaan oli lukoista huolimatta avoinna.

 

Lapset eivät tienneet mitä nurkan takana odottaa, ja innostuivat tästä massiivisesta näkymästä. Hurjan hieno luola, joka kannattaa kyllä käydä kurkkaamassa, mikäli liikkuu lähistöllä.


 

Hieman jatkettiin polkuja korkeammalle, ja onnistuttiin löytämään myös puolustusasema X:5.

 


Matkalla bongattiin myös merkkejä myöhäisemmästä historiasta. Pihlajamäessä oli hyppyrimäki 50-luvulta 70-luvun puoliväliin asti. 

 

Täällä oli 1915-1918 rakennettuja kallioon louhittuja ja kaivettuja hautoja. Kohteen ainutlaatuinen porrasmaisesti nouseva yhdyshauta on tosi näyttävä nykyisissä väreissään. Alunperin se tosin on rakennettu naamiokäyttöön suunnitellun katteen asentamiseksi, eli ei aivan yhtä hyvin maastosta erottuvaksi, kuin tänä päivänä.


Suojahuoneet on aina hauskoja piiloleikkiin.

 

Rakennelma on tosi hieno värikkyydessään. Lapset tykkäsivät etenkin hopeanhohtavista maalauksista.

 


 

Taisteluhauta oli melko siisti ja suhteellisen helppokulkuinen. Varovaisuutta tarvii tietenkin noudattaa, ja muistaa, että näitä ei huolleta jatkuvasti. Lisäksi on hyvä muistaa, että näissäkin saattaa liikkua kaikenlaista porukkaa. Me ei olla mihinkään vaarallisiin asioihin kertaakaan näillä tutkimusmatkoillamme törmätty, jos ei joskus muutamaan lasinsiruun, mutta lasten kanssa on hyvä käydä tietyin väliajoin läpi esim. miten toimia, jos näkee vaikkapa huumeneulan. Tahdon muistuttaa tästä maailman nurjasta puolesta, sillä esikoinen löysi tässä taannoin käytetyn neulan, mutta onneksi oltiin käyty asiaa läpi, ja tiesi miten toimia.

 

 

Lähellä lienee muitakin linnoituksen jäänteitä, mutta se on sitten uuden retken paikka. Nämä taisteluhaudat yms. on siitä mahtavia retkikohteita, että niitä pk-seudulla kyllä riittää, ja aina on sellainen seikkailufiilis etsiessä ja viimein löytäessä. 


Mukavia retkihetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti