sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Näsin luontopolku (vanha rautatiesilta)

 

Noormarkussa Näsin luontopolku, ja etenkin sen komea vanha rautatiesilta, oli loistava nähtävyyslöytö matkallamme Porista kohti mummolaa. Ostin Porista Puuvillan cittarista viimeiset saatavilla olleet Sarpin sammakkoleivokset matkalle, ja haaveilin kivasta paikasta pysähtyä nauttimaan nämä paikkakunnan hittileivokset.

 

Sammakkoleivoksista kuulin vasta joskus lähivuosina (en nyt muista, missä tuli vastaan), vaikka olen koko lapsuuteni kulkenut Poriin mummolaan ja muiden sukulaisten luokse. Porista kotoisin olevalta äidiltäni kysyinkin, missä pimennossa on meitä lapsia pitänyt, kun ei olla sammakkoleivoksia koskaan saatu. Kumma kyllä, ei ollut äitikään näistä tietoinen, vaikka leivosta kuvataan Porin epävirallisen viralliseksi kaupunkileivokseksi. Näin ne salaisuuden verhot aukeaa sosiaalisen median myötä. Harmi, että sammakkoleivoksia ei ollut enempää kaupassa - olisin vienyt äidille sellaisen tuliaisena!

 

Kaupan viimeisessä paketissa oli perinteisen vihreät Kurnut. Sammakkoja saa myös eri värisinä. Kun niitä tosiaan oli vain kaksi, niin sain hieman maistaa, mutta muuten katosivat äkkiä parempiin suihin. Söpöjä oli, ja lapset tykkäsivät!

 


Ajeltiin tosiaan Porista mummolaa kohden ja tarkkailin Google mapsia kivojen pysähdyspaikkojen varalta. Porissa olisi tietenkin ollut kivoja nähtävyyksiä ja näköaloja, mutta ilman ennakkosuunnittelua lähdettiin vain kaupungista ulospäin. Oikeastaan hyvä näin, tämä oli nimittäin nähtävyys mun mieleen. 


Komea vanha rautatiesilta sijaitsee Noormarkussa Laviantien läheisyydessä. Pieni viitaton tie Näsin luontopolun parkkialueelle oli hankala hoksata, mutta kartalla se onneksi oli merkittynä, jotta löydettiin paikalle. Varsinainen Näsin alue alkaa sillan ylityksen ja pienen kävelymatkan perästä. 

 



Varsinainen luontoreitti on n. kolmen kilometrin pituinen ja esteetön. 

 

Junat on siistejä, joten mikäs sen kivempaa, kuin leikkiä junaa vanhalla radanpätkällä. 

 

Itse silta taasen oli jännittävä ylitettävä. Ei siis varmastikaan vaarallinen, mutta itseäni hieman ahdisti katsella ylitettävää jokea raiteiden väliin jäävistä koloista. 😅 



Kauniit maisemat. mutta itikoita piisasi. Emme kiertäneet koko luontopolkua, mutta tää silta oli kyllä itsessäänkin pysähdyksen arvoinen.


 


Porista tänne tosiaan ajeltiin hyvän matkaa, että ei ihan kaupunkiloman yhteydessä välttämättä pääse tätä maisemaa ihailemaan. Sen sijaan road tripillä kannattaa ainakin hetkeksi pysähtyä ja virkistäytyä luonnon äärellä. 

 


1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi Noormarkun Näsin luontopolusta. Onpa todella hieno tuo vanha rautatiesilta ja sen teräsrunkorakenteet. Olisi mielenkiintoista päästä tuonne joskus reissaamaan ja maisemia ihailemaan. http://www.labcor.fi/terasrakenteet

    VastaaPoista