torstai 30. toukokuuta 2024

Kevätlahjaksi voikukkasimaa


Tänä vuonna opettajat saavat kevätlahjaksi kotitekoista kukkasin maustettua simaa. 

 

Sima on helppo valmistaa ja vaikka meillä se yleensä kuuluu ihan vain vappuun, niin tämä kevätkesän versio on hunajaisen raikas ja maistuu ihanasti näin alkukesän helteillä.


Keräsimme lasten kanssa runsaasti voikukan kukintoja. Huuhtelin ne hyvin ja suljettiin ne astiaan, jotta mahdolliset ötökät poistuisivat. Nypimme sitten terälehdet, joita saimme arviolta 2-3 litraa.

 

Voikukkasiman ohje:

2-3 l voikukan terälehtiä
5 l vettä
4 dl taloussokeria
0,75 dl fariinisokeria
pienen herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1 sitruuna
rusinoita


Voikukkasima valmistuu melkolailla kuten tavallinen sima, mutta terälehdet keitetään ensin parin minuutin ajan 2,5 litrassa vettä (eli puolet siman vesimäärästä).

Puhtaaseen ämpäriin laitetaan sillä välin sokerit, 4 dl tavallista sokeria ja 0,75 dl fariinisokeria (suhde voi olla toinenkin, mutta väriin vaikuttaa, jos käyttää fariinisokeria enemmän ja valkoista sokeria vähemmän. Tästä tulee kaunis keltainen juoma.) Kaada keitetty liemi siivilän läpi sokereiden päälle, jotta sokeri sulaa liemeen. Lisää sitten sitruunan kuori ja viipaleet (sitruuna siis ilman valkoisia osia) astiaan. Lisää vielä 2,5 litraa kylmää vettä.

Liemen jäähdyttyä hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, murenna sekaan pieni tuorehiivan pala. Anna juoman sitten olla huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan löyhän kannen alla.


Puhtaisiin pulloihin laita hieman sokeria ja rusinoita pohjalle. Siivilöi sitten juoma pulloihin ja nosta viileään n. viikoksi. Sima on valmis kun rusinat nousevat pintaan. 
Nauti sima parin viikon kuluessa kylmänä.


Kauniin keltainen juomalahja löysi kylkeen raikkaan pienen suklaalevyn.
Raikkaan pirskahtelevaa kesää kaikille 💛


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti