maanantai 5. helmikuuta 2024

Runebergin torttu kahvikakun muodossa


Runebergin torttu on alkuvuoden lempparileivokseni, joten mielelläni testailen uusia tapoja sen tarjoiluun. Tällä kertaa kokeilin paistaa taikinan kahvikakkuvuoassa.


Taikinaan: 
200 g voita
2 dl sokeria
0,5 dl appelsiinin mehua
appelsiinin kuorta raastettuna
2 kpl kananmunaa
2,5 dl murusekoitusta (esim. piparkakkua, digestive-keksiä, korppujauhoa, mantelirouhetta tms.)
1,75 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
kostutukseen esim. karvasmanteliaromilla maustettua vettä
tomusokerikuorrute/pikeeri


Tee murusekoitus piparkakuista, digestive- tai muista kekseistä, korppujauhoista, ja jos tykkäät rouheammasta tekstuurista, käytä myös mantelirouhetta. Yhdistä muruseoksen joukkoon mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot ja sekoita.

Vatkaa erillisessä kulhossa pehmeä voi ja sokeri hyvin, ja lisää kananmunat yksi kerrallaan välissä hyvin vatkaten. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu, ja lisää seokseen. Lisää sitten kuivat aineet ja sekoita hyvin.

Voitele kuivakakkuvuoka ja jauhota se esim. manteli- tai korppujauholla. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Pyöräytä taikinan keskelle ura lusikalla, ja täytä se paistonkestävällä vadelmamarmeladilla. Kaada loput taikinasta päälle ja paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran. 

Anna kakun jäähtyä, ja kostuta se sitten vedellä, jonka voit maustaa karvasmanteliaromilla, punssilla tai vaikka appelsiinimehulla.

Koristele vadelmamarmeladilla/hillolla ja sokerikuorrutteella/pikeerillä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti