sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Villa Gyllenberg

Villa Gyllenberg sijaitsee lääketieteellisen tutkimussäätiön perustaneiden Signe ja Ane Gyllenbergin entisessä kodissa. Pariskunnalla oli merkittävä taidekokoelma, jonka he lahjoittivat perustamalleen säätiölle, ja kodin yhteydessä olevalla gallerialla taide olisi myös yleisön nähtävillä.


Gallerian rakennustyöt tehtiin 1970-luvun lopussa, ja Villa Gyllenberg vihittiin virallisesti käyttöön joulukuussa 1980 muutama vuosi pariskunnan kuoleman jälkeen.


Museossa on esillä sekä säätiön omaa taidekokoelmaa että lainateoksia sisältäviä erityisnäyttelyitä. 
 

Kotimuseon puolella on esillä suomalaista kultakauden taidetta, sekä vanhempaa eurooppalaista taidetta. Salongin, pikkusalongin sekä ruokasalin sisustuksena on alkuperäisiä, pariskunnalle kuuluneita huonekaluja ja esineitä.


  

Kesänäyttelyssä oli Torsten Wasastjernan upea Satujen ja fantasian maailma.


Torsten Wasastjerna (1863–1924) oli merkittävä Suomen kultakauden taiteilija, ja näyttely esitteli hänen koko tuotantoaan, mikä käsitti niin realismia, impressionismia kuin symbolismiakin.

 

Wasastjerna oli taiteilijana monipuolinen ja tuottelias. Hän oli piirtäjä, maalari, kuvanveistäjä ja graafikko, runoilija (sekä julkaisi muita kirjallisia julkaisuja), valokuvausharrastaja. Hän myös soitti viulua ja jopa sävelsi joitakin laulelmia omista runoistaan. 

Wasastjernan isokokoisin maalaus, Varisevia lehtiä. Teos kuvaa varhaissyksyn etenemistä lumentuloon asti, eli teokseen on tiivistetty kokonainen vuodenaika ja ajan kulku. 


1900-luvun vaihteessa Wasastjerna maalasi hyvin suurikokoisia satu- ja fantasia-aiheisia maalauksia. Taustalla oli huoli siitä, että sadun ja mielikuvituksen maailma väistyy ja katoaa järkiperäisen rationalismin tieltä. Maalauksissaan Wasastjerna herättää henkiin kadotetun satumaailman.
Museo avautuu uudella näyttelyllä jälleen 14.10.2022 
ja se on auki keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina klo. 12-17.

Pääsyliput aikuisille 12 €, alennusryhmille 10 €, lapset 0€. Museokorttikohde.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti