torstai 9. joulukuuta 2021

Saiturin joulu -musiikkinäytelmä

Liput saatu / Helsingin kaupunginteatteri.


Keskiviikkona saimme seuralaiseni kanssa tilaisuuden käydä katsomassa Saiturin joulun ensi-ilta Studio Pasilassa. Kyseessä on Helsingin Kaupunginteatterin lasten ja nuorten Shed-teatteriryhmän tämän vuoden joulunäytelmä.

 

Vaikka näytelmä perustuu nimensäkin mukaan Charles Dickensin klassikkoteokseen Saiturin joulu, se on kuitenkin aivan uudenlainen tarina. Mukaansatempaavan musiikkinäytelmän on ohjannut Heikki Sankari ja säveltänyt Tuomas Kesälä.

Helsingin Kaupunginteatteri – Saiturin joulu – Kuva Robert Seger

Näytelmä vei meidät 1800-luvun Englantiin, jossa köyhien lasten elämä oli kovaa. Lapsityövoiman käyttö oli yleistä, ja näyttämön tehtaallakin työskenteli suuri joukko orpolapsia. Saituri (näyttelijänä Eppu Salminen) on ilkeä ja pihi, eikä joulu ole hänelle mikään syy levätä työstä taikka tuhlata juhlallisuuksiin. Lapsille ei ole luvassa taukoa taikka syötäväksi kuivaa leipää kummempaa. Tehtaan koneet pysyköön käynnissä ja rahahanat kilisemässä. Lapset päättävät herätellä Saiturin joulumieltä, mikä ei totisesti ole helppo tehtävä.


Helsingin Kaupunginteatteri – Saiturin joulu – Kuva Robert Seger / Moment

ShedHelsinki on valtavirrasta poikkeava musiikkiteatterihanke, joka mahdollistaa lapsille ja nuorille tilaisuuden olla esillä omina, ainutkertaisina yksilöinä, riippumatta iästä, ulkomuodosta, mielipiteistä tai maailmankatsomuksista. Sen tavoitteena on vakiinnuttaa monimuotoisuutta korostava musiikkiteatteri Suomeen ja tehdä Suomesta paikka, jossa uskalletaan uskoa unelmiin ja tulla nähdyksi juuri sellaisena kuin on. 

 
Helsingin Kaupunginteatteri – Saiturin joulu – Kuvat Robert Seger / Moment

Vuodesta 2017 ShedHelsinki on tehnyt musiikkiteatteriyhteistyötä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa. Shed-musiikkiteatteriryhmä mahdollistaa näin 10–19-vuotiaille lapsille ja nuorille harrastamisen ja yhteisen joulumusikaalin tekemisen Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaisten kanssa, ja me näimmekin todella laadukasta teatteria. Näytelmä oli aivan mahtava, ja roolisuoritukset upeita! Yleisössä saimme paitsi nauraa, myös liikuttua kyyneliin.

Helsingin Kaupunginteatteri – Saiturin joulu – Kuva Robert Seger / Moment

Näytelmästä nautti täysillä myös kolmasluokkalainen seuralaiseni. Saiturin lauluja on lauleltu ja parhaita kohtauksia muisteltu jälkeenpäin. Näytelmä sopii hyvin kaikille 5+ vuotiaille.


Esitykset ovat 8.-18.12.2021 Studio Pasilassa. 
Saiturin joulu - Helsingin Kaupunginteatteri (hkt.fi)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti