keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Oopperatalo - Kansallisooppera ja Kansallisbaletti

Lauantaina kävimme katsomassa iki-ihanan jouluklassikon Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. Tšaikovskin säveltämä balettiteos perustuu E. T. A. Hoffmannin vuonna 1816 kirjoittamaan satuun Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas (tai oikeastaan sen mukaelmaan, josta vastasi Alexandre Dumas). 

 

Vaikka Pähkinänsärkijä nimenomaan on klassikko ja siten käynyt jo varsin tutuksi, baletti ei vain toistanut samaa vanhaa tarinaa, vaan kertoo sen uudella tavalla. Kansallisbaletin teos sijoittuukin 1800-luvun Porvooseen varakkaan laivanvarustajan kotiin. Lavasteissa ja kohtauksissa on otettu huomioon ajan suomalaisia jouluperinteitä.


 

Saavuimme Oopperatalolle hyvissä ajoin ennen esitystä, ja ehdimme hyvin tutustua käsiohjelmaan karkkeja napostellen. 

 

Lavasteet olivat aivan satumaisen upeat. Pojatkin sanoivat, että eivät välillä olleet varmoja, katsottiinko sittenkin elokuvaa - niin sulavasti kaikki lavalla tapahtui. Ja tietenkin siihen vaikutti myös upeat esiintyjät! Oli valtava ilo seurata taidokasta ja monipuolista tanssia sekä näyttelemistä.


Baletti ajoittuu jouluyöhön. Tarina alkaa Klaaran ja hänen pikkuveljensä valmistautumisesta joulunviettoon. Heidän kotitaloonsa saapuu paljon vieraita, mukaanlukien vanha herra Drosselmeier ja hänen nuori sisarenpoikansa. Myös joulupukki saapuu paikalle vuohipukin sekä lahjojen kanssa.

Drosselmeier esittää tarinan nuoresta prinsessasta, josta prinssi ja Hiirikuningas taistelevat, kunnes Hiirikuningas taikoo prinssin puiseksi Pähkinänsärkijä-nukeksi. 
Yöllä Klaara näkee painajaisen, jossa tuohon tarinaan yhdistyi Drosselmeierin komea sisarenpoika sekä lahjaksi saatu Pähkinänsärkijänukke. Unessa seikkaili myös herra Drosselmeier sekä Klaaran pikkuveli Pekka.

Unessa Pähkinänsärkijä taistelee Hiirikuninkaan joukkoja vastaan. Myös Pekka koittaa nousta Hiirikuningasta vastaan sotilasjoukkoineen, mutta epäonnistuu. Pähkinänsärkijä haavoittuu, ja Klaara sekä Pähkinänsärkijä joutuvat kahleisiin. Painajainen muuttuu lopulta kauniiksi uneksi. Taianomaisen seikkailun yhteydessä Hiirikuningas ja Pähkinänsärkijä taistelevat jälleen, mutta tällä kertaa Pähkinänsärkijä voittaa ja surmaa Hiirikuninkaan. Taika raukeaa ja Pähkinänsärkijä muuttuu prinssiksi. Klaara ja prinssi matkustavat vieraisiin maihin taikalyhdyllä, kunnes lopulta Klaara herää. 

Myös Pekka oli nähnyt saman unen, ja kinastelevat sisarukset ymmärtävät nyt, kuinka paljon toisistaan välittävätkään.

Satu Pähkinänsärkijästä on kunnianosoitus leluille. Hoffmann kirjoittikin sadun sille lapselle, joka itsekin oli kerran ollut.

 

Tämä oli minullekin ensimmäinen kerta baletissa, joten jaoimme jännityksen ja olimme kaikki erityisen innoissamme esityksestä. Yhteinen lempparikin oli - rottakuningas oli todella vaikuttava! Lumihiutaleiden tanssi oli myös erityisen kaunis. 

Jälleen hieno kokemus jaettavaksi lasten kanssa, eikä varmasti jää viimeiseksi balettiesitykseksi. Suosittelen. Tämän teoksen ikäraja on 5 vuotta, ja 7- ja 9- vuotiaat pitivät kovasti ja jaksoivat kivasti seurata tarinaa. 

Oopperassa pojat haluaisivat myös taas käydä, joten ehkä seuraavaksi sitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti