Tämä kesäinen kuva ei ole tuore, mutta tällä retkellä en ottanut julkisivukuvaa. |
Syyslomatiistain toinen museokohteemme oli Hakasalmen huvila.
Ismo Höltön kuvat Helsingistä olivat esillä vain lokakuun loppuun asti, joten ikävä kyllä en voi enää antaa käyntisuositusta. Voisin kuitenkin siitä muutamalla sanalla kertoa, ja tietenkin suositella tätä varsin keskeisellä paikalla sijaitsevaa näyttelytilaa, jossa mekin jostain syystä kävimme vasta ensimmäistä kertaa. Huvila sijaitsee Mannerheimintien varrella Kansallismuseota vastapäätä, Finlandia-talon vieressä.
Hakasalmen huvila on paitsi museo, myös rakennushistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennuksen edustamaa empire-ajan huvila-arkkitehtuuria on säilynyt Helsingissä vain muutamia. Prokuraattori, maaherra ja salaneuvos Carl Johan Walleenin perheen kesäpaikka on rakennettu vuosina 1843–1846, ja sen uusklassinen tyyli on saksalaissyntyisen arkkitehti Ernst Lohrmannin suunnittelema. Siipirakennukset päärakennuksen vierustoille valmistui vuonna 1847, ja huvilaa ympäröi englantilainen puutarha. Alkujaan huvila sijaitsi Töölönlahden rannalla, mutta 1800-luvun lopulla sen kohdalla ollut Töölönlahden eteläosa vähitellen täytettiin, kun ratapihaa laajennettiin.
Vahtuvana näyttelynä huvilassa oli siis Ismo Höltön "Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä".
Töölöläinen Ismo Hölttö (s. 1940) harrasti valokuvausta alunperin kultasepäntyönsä ohessa. Hän kuitenkin menestyi harrastuksessaan jopa kansainvälisesti, ja lopulta lopetti kultasepän työt ja keskittyi luomaan valokuvauksesta uraa.
Mustavalkoiset valokuvat ovat todella vanginneet aikansa. Väistämättä aloin piirtämään mieleeni 1960-luvun Helsinkiä ja helsinkiläisiä sekä 60-luvun arkea kasvavassa kaupungissa - kuvien tunnelmaan on helppo tarttua.
60-luvun Suomi oli murroksessa. Oltiin kehittymässä moderniksi teollisuusvaltioksi ja sosiaaliturvan kehityksen sekä peruskoulukokeilujen myötä hyvinvointivaltioksi. Maaltamuuton vuoksi Helsingillä oli kasvupaineita, ja lähiöihin syntyi uusia asuinalueita. Vanhoja rakennuksia purettiin keskustassakin, ja tilalle tuli betonia ja asfalttia. Kuvissa näkyy tätä kaikkea, kaupunkilaisia, maaltamuuttajia, purkutyömaita ja betonilähiöitä.
Lapset keskittyivät havaitsemaan kuvissa hauskoja tai muuten kiinnostavia yksityiskohtia. Myös tuttuja paikkoja bongailtiin, ja mietittiin, miten ne ovatkaan muuttuneet. Mielenkiintoinen aikamatka kaikenikäisille.
Kaupunkikulttuurissa ja pukeutumisessa yms. näkyy vaikutukset maailmalta. Televisio yleistyminen kodeissa, markkinointi ja kulutusyhteiskunnan synty sekä populaarikulttuuri vaikuttivat elämäntapaan.
Näyttely koostui reilusta 150 valokuvasta. Kuvat oli aseteltu harkiten tiettyjen teemojen kokonaisuuksiksi, mikä teki näyttelykokemuksesta mielekkään ja mukavasti seurattavan.
Todella hieno näyttely, onneksi ehdimme piipahtaa. Ja innolla odotellaan, mitä kevät tuo tullessaan, sillä ikävä kyllä Hakasalmen huvila on talvikauden suljettuna.
Pääsymaksu 12/10€, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti