torstai 13. helmikuuta 2020

Pankkimuseo


Nordean pankkimuseo Yhdyspankin vanhassa pankkitalossa (Aleksanterinkatu 36 B) ei ollut lempparimuseoni lasten kanssa, mutta käymisen arvoinen silti. Arvokkuutta huokuva rakennus  kätkee sisälleen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan pankki-interiöörin kalusteineen (vuodelta 1904).

 

Museossa on avoimet ovet vain kerran kuukaudessa parin tunnin ajan (kuukauden ensimmäinen torstai klo. 15-17), ja muuten sovitusti ryhmille. Meillä museoretki vaatikin aika pitkää suunnittelua, ja lopulta vierailimme siellä viime lokakuussa.

 

Näytteillä on osa pankkisalia ja johtajan huone. Tunnelmaa täydentävät eri liikepankeista peräisin olevat pankkityössä käytetyt esineet.


 

Mikäli välttelet lasten kanssa perinteisiä museoita, joissa ei juuri leikitä ja hipelöidä tavaroita, niin pankkimuseo ei ehkä ole paras vierailukohde. Avoimien ovien aikana on opastetut kierrokset tasatunnein, ja vaikka opastukseen ei itse lasten kanssa osallistuisikaan, niin muutaman huoneen museotilassa sille täytyy antaa tilaa, ja myös seurueen äänenvoimakkuus on syytä pitää maltillisena.


 

Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että lasten kanssa on vain hyvä käydä myös tällaisissa kohteissa. Miten muuten lapset oppisivat huomioimaan erilaisiin tiloihin ja tilanteisiin sopivat käyttäytymiskoodit, jos ei niitä lainkaan harjoitella.  Pankkimuseo on vieläpä sopivan pieni, että sen saa suht nopeasti kierreltyä läpi. Näin suurta levottomuutta tuskin ehtii syntyä.


 


Lapsia kiehtoi erityisesti kokoelma erilaisia säästöpossuja, ja tämän vitriinin edessä vierähtikin tovi. Äiti sai muistella omasta lapsuudesta tuttuja malleja, ja lapset valitsivat lempparinsa.

 


 

Isompien lasten kanssa museokierros sujui mutkitta, mutta melkein 1-vuotias ei niin paljon arvostanut rajoituksia.😄 Tila sijaitsee holvissa eikä ole esteetön, joten rattailla ei siellä pääse kiertelemään. Kantoväline voisi olla paikallaan.


 


Museossa on mielenkiintoinen näyttely ja näyttävät tilat - tarpeeksi isojen kanssa kannattaa varmasti osallistua opastukseenkin. Museo on maksuton.


 

Museo on siis avoinna vain kaksi tuntia kuukaudessa, joten jos sen onnistuu sovittamaan kalenteriin, niin kannattaa käydä vilkaisemassa. Avoimet ovet seuraavan kerran 5.3., 2.4., 7.5. jne.

Kerrothan alle oman kokemuksesi museosta, ja mahdollisesti opastuksesta (lasten kanssa tai ilman)? Vai aloitko vasta silmäillä kalenteria museoretki mielessä? 😊

2 kommenttia:

 1. Kiitos käynnistä. Nyt vasta huomasin blogoikirjoituksesi.
  Nyt museomme on koronan vuoksi suljettu, mutta kun tilanne rahoittuu, niin avointen ovien tapahtumat alkavat taas pyöriä.
  Erikseen sovitusti otamme museoon myös lapsiryhmiä, kuten koululuokkia ja päiväkotiryhmiä. Lasten kierroksilla huomioimme lasten iän ja suunnittdlemme ohjelman sen mukaan.
  Ystävällisin terveisin,
  Kukka-Maaria Nummi/Nordean Pankkimuseo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitos kommentista! Toivotaan, että ovet saadaan pian taas auki:)
   Ja hyvä huomio, että lapsiryhmille on mahdollisia omat kierrokset - taisi oman pojan päiväkotiryhmäkin suunnitella vierailua Pankkimuseoon (ei vaan tainnut lopulta toteutua - harmi, olisi ollut hauska kuulla siitäkin kokemuksesta).

   Yst. terv. Minnamari

   Poista