maanantai 24. helmikuuta 2020

Helsingin yliopistomuseo


Helsingin yliopistomuseossa, yliopiston päärakennuksen kolmannessa kerroksessa, pääsee tutustumaan tieteen ja yliopiston historiaan. 

Tuntuu jokseenkin hassulta, että museo on ilmestynyt sinne ihan huomaamattani, kun valmistumisestanikaan ei ole kuin vasta parisen vuotta aikaa. 😄 (Toki lähiopintoja juuri päärakennuksessa minulla ei viime vuosina tainnut ollakaan...) Museosta sain kuitenkin hyvän syyn palata "opiskeluaikoihin", ja esitellä lapsillekin sitä osaa elämästäni.


Helsingin yliopistomuseo vaalii Helsingin yliopiston kulttuuriperintöä ja ylläpitää esine-, taide- ja valokuvakokoelmia. "Ajattelun voimaa" on pysyvä näyttely Helsingin yliopistosta, sen opiskelijoista, opettajista ja tutkijoista. Näyttelyssä on esillä tieteen, opetuksen ja yliopiston historiaan liittyviä esineitä, kuten keisarien muotokuvia, eri-ikäisiä mikroskooppeja, anatomisia havaintomalleja, yliopiston alkuperäinen perustamisasiakirja ja hopeiset valtikat vuodelta 1640. Uudempia esineitä näyttelyssä ovat esimerkiksi Linus Torvaldsin käyttämä tietokone ja vuoden 2007 opiskelijahaalari.  

Näyttelyn ensimmäinen osa, Kuninkaallinen Turun akatemia, esittelee mm. rehtorin viitan, palosta säilyneitä mitaleja ja fysiikan kabinetin vanhoja esineitä. Katon valoissa hehkuu Turun palo.

 

Näyttelyn toinen osa, Keisarillinen Aleksanterin yliopisto, sijoittuu 1800 -luvulta 1900 -luvun alkuun. Täältä löytyy keisarimuotokuvia, opetuskokoelmia ja laitteita, ja lyhytaikaiseksi jäänyt naisten ylioppilaslakki. Näyttelyn kolmas osa tutustuttaa mm. äitiyspakkauksen ja ylioppilashaalarin historiaan, sodan aikaisiin esineisiin ja mielenosoitusnukkeen.


 

Parasta oli tietenkin availla erilaisia luukkuja...
...ja lyhytelokuvat neljän eri aikakauden opiskelijoiden elämästä kiinnosti kovasti 5-7 -vuotiaitakin.


Museo oli hieno ja lapsillekin kiinnostava, vaikka eivät niin kohderyhmää olekaan. Vuodenikäisen kanssa tosin en itse ehtinyt näyttelyyn syventymään, joten suunnitteilla olisi ehtiä käydä täällä joku kerta ihan yksin.

Näyttely on auki maanantaista torstaihin klo 12–17. Vapaa pääsy.
Näyttelyyn on olemassa myös mobiiliopas, johon voi tutustua kotona tai omalla laitteella vaikka paikanpäällä: Ajattelun voimaa –mobiiliopas 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti