tiistai 24. toukokuuta 2016

Lasten saariseikkailu Harakan saarella


Meidän viikonloppu oli aika vahvasti luontoviikonloppu, ja sehän sopii, kun sunnuntaina vietettiin kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää. Lauantaina käytiin Korkeasaaressa, jossa Let It Grow-kampanjan mukaisesti heräteltiin etenkin huomaamaan, kunnioittamaan ja suojelemaan lähiluontoa ja sen monimuotoisuutta. Sunnuntaina kävin esikoisen kanssa Harakan saarella oppimassa lisää tästä lähiluonnosta. Korkeasaaresta varmasti teen vähän laajemman postauksen jossain vaiheessa, mutta Harakan saaresta nyt vähän enemmän.

 


Osallistuimme siis Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen järjestämälle maksuttomalle retkelle. Edestakainen venematka maksoi 5+2€. Harakan saari sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä aivan Kaivopuiston edustalla, josta yhteysvene liikennöi n. puolen tunnin välein. 

 

Pojallehan jo pelkästään venematka on elämys. Matka oli lyhyt laiturilta toiselle, joten kyydissä ei ehtinyt kyllästyäkään.


Saariseikkailut on suunnattu 4–10 -vuotiaille lapsille. Luonto-opas tutustuttaa lapsia (ja aikuisia siinä samalla) leikin ja sadun sekä aistiharjoitusten kautta Itämeren saloihin.

Itsehän olen jo vuosia seurannut saaren tapahtumamainoksia. Kieltämättä olen odottanut tätä tilaisuutta innolla, joten kun esikoinen on nyt täyttänyt neljä vuotta, niin heti käytiin tarkistamassa paikka. 

(Tokihan saarella voi retkeillä omatoimisestikin. Mikäli opastetut retket ei innosta, tai aikataulut ei sovi, niin kaunis ja viihtyisä saariluonto on mieluisa retkikohde muutoinkin.)


 


Itse seikkailuun sitten: Opas kertoi meille veden emännästä, Vellamosta.
Vellamo on lähettänyt lapsille pullopostia, kaikki kuunteli tarkoin, kun opas luki kirjeen.
Lapset saivat käteen tai poskeen amuletin, jonka avulla saattoi hypätä Vellamon vedenalaiseen maailmaan.

 


Ensimmäisenä kävimme akvaariorakennuksessa, jossa akvaarioissa esittäytyy merenalainen elämä.




Hauskinta oli kalastella Itämeren kaloja, ja kuuntelu jäi vähän vähemmälle.



Kokeilimme myös, miltä maailma näyttää kampelan silmin.


Ja lapset maistelivat vettä. Mikä mahtoi olla suolaista, keskisuolaista, ja mikä makeaa vettä?


Lapset osasivat laittaa vesi- ja suola-astiat oikeaan järjestykseen.

 

Kuljettiin "viidakon läpi". Lapsi pohti, että mentiin varmaan Afrikkaan.

 

Perinneleikkejä muutettuna luontoaiheisiksi. Peilinä oli tällä kertaa sammakko.

 

Mielenkiintoiset näyttelyt kannattaa käydä katsomassa. Mm. muinaiset meret- näyttely ja Visa Hietalahden valokuvanäyttely esillä.











Valkoposkihanhia on runsaasti, ja saattavat olla aggressiivia näin pesimäaikaan. Kunhan muistaa huomioida ympäristöään, niin niiden kanssa tulee varmasti toimeen.:)



 

Näkyykö nuijapäitä?




 

Meren silottamilla kallioilla maalasimme vedellä viestin Vellamolle.
Poika piirsi viestiinsä kalan, ja myrskyn. Kiitos Vellamo hauskasta seikkailusta!










Saarelta löytyy myös satutalo Vellamo, jossa leikki ja eläytyminen, ja rauhoittuminen lukemalla, on mahdollista.

 

 


Mitä kuuluu?

 

 

Vielä viitta ylös ja odotellaan paluukyytiä.


Kannattaa tutustua saaren retkivalikoimaan. Esimerkiksi lasten retkiä järjestetään kesäsunnuntaisin klo 12.30–15 ainakin vielä 19.6. , 3.7., 24.7. , 7.8. , 21.8. ja 28.8. Retkille ja muihin tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua. Meillä oli tosi kivaa, vaikka poika vielä aika pieni olikin saamaan kaiken irti yhteisleikeistä ja faktoista. Pääasia, että kokemus oli mieleenpainuva, positiivisella tavalla jännittävä, ja luontosuhdetta rakentava. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti