perjantai 4. kesäkuuta 2021

Syreenihunaja

 


Tänä keväänä halusin antaa lasten kanssa opeille ja hoitajille/avustajille sekä jotain makeaa, että suolaista. Usein olen keittänyt hillon tai siirapin, mutta nyt kokeilin toista tekniikkaa ihanien alkukesän kukkien maun säilömiseen.

 

Kuumentamatta uuttamalla kukat hunajaan, säilyy molempien ravintoaineet keittämistä paremmin.
Syreeninkukkien nauttiminen edistääkin mm. suoliston hyvinvointia.


Resepti on hyvin yksinkertainen. Tarvitset muutaman (ehkä n. viisi) kukkatertun ja juoksevaa/pehmeää hunajaa (n. 500g). Puhdista tertut ja leikkaa/nypi kukat niin, että joukkoon jää mahdollisimman vähän vihreitä osia (maku niissä kitkerä). Laita kukat puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada päälle hunaja. Peitä kukat kauttaaltaan. Pinta alkaa hieman kuplia.



Kukat alkavat tiivistyä ja nousta hunajan pintaan. 



Anna seoksen olla muutama päivä - muutama viikko, silloin tällöin sekoittaen. Valmis hunaja säilyy käyttökelpoisena useamman kuukauden (säilytä kuivassa, viileässä ja valolta suojattuna). 

 

Kukat voi jättää seokseen, mutta ne voi myös helposti kaapia pois hunajan pinnalta. 
Syreenihunajaa voi käyttää tavallisen hunajan tapaan, esimerkiksi teen joukossa, jälkiruokakastikkeena, levitteenä jne. 


Annoin hunajan maustua kolme vuorokautta, ja eron huomasi hyvin, kun maistoi vuoroin pohjana käytettyä hunajaa ja syreenihunajaa.


Lahjat laitoin pieniin hillopurnukoihin, nimikoin kohokirjoittimella ja koristelin juuttinarulla, mehiläisvaha-arkista leikatulla kuviolla sekä kuivalla syreenioksalla.


Siivilöin kukat hunajasta ennen purkitusta, mutta yhtä lailla hunajainen kukkamassa on syömäkelpoista. Sitä voi laittaa vaikkapa teen, puuron tai smoothien joukkoon makeuttajaksi, ja miksipä ei sopisi vaikka leivontaan tai omatekoisiin makeisiinkin.


Lahjaksi annoimme siis setit kesäisen makeaa kukkahunajaa sekä metsäistä havusuolaa. Lisään blogiin myös ohjeet ihanan vihreään havusuolaan.

Huom. muistetaanhan, että mikäli et käytä omia puita, on tarpeen pyytää lupa, ja varmistaa samalla, että niissä ei ole käytetty torjunta-aineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti