keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Marenkinen mansikka-raparperikakku


Juhannuksena syödään kakkua. Britakakun rapeus, makeus, raikkaus ja pehmeys tuo keskikesän mieleen, joten useimmiten toteutankin sellaisen. Tänä vuonna juhannuspöytään valikoitui hieman toisenlainen marenkiunelma täytteenään raparperia ja mansikkaa.

Tämä on aivan todella ihana kakku, kunhan vain on makean ystävä! 


Kakun koristelin mansikoilla, orvokeilla, sitruunamelissan lehdillä ja minijäätelöllä.


Pähkinäinen marenkipohja;

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
80 g hasselpähkinärouhetta

Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset (säästä keltuaiset hillokkeeseen).
Vatkaa valkuaiset vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Siivilöi sitten vaahtoon perunajauhot ja lisää myös pähkinärouhe. Kääntele nuolijalla tasaiseksi.

Laita taikina pursotinpussiin, ja pursota pellille leivinpaperin päälle kolme kakkupohjaa (yhdelle pellilliselle saat esim. suorakaiteen muotoiset n. 9 x 30 cm pohjat. ). Taikina turpoaa uunissa hieman. Paista pohjia uunin keskitasolla 150 asteessa 30–35 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin kullankeltaisen värin. Anna pohjien jäähtyä pellillä.


Raparperihilloke

1–2 raparperinvartta
4 kananmunan keltuaista
1/2 dl sitruunanmehua
1/4 tl kanelia
2 dl sokeria
75 g voita

Huuhtele ja paloittele raparperi. Laita raparperipalat ja keltuaiset kattilaan ja sekoita joukkoon mehu, kaneli ja sokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa. Laske lieden teho puoleen ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen n. 10 minuuttia. Kaada hillo kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää paloiteltu voi ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Nosta jääkaappiin.


Tuorejuustovaahto

2 dl vispikermaa
200 g mascarponea tai muu maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sitruunankuoriraastetta

Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuusto ja raastettu sitruunankuori joukkoon ja nosta jääkaappiin. 


Lisäksi n. 500 g mansikoista, joista kakkuväleihin viipaloi n. kaksi kolmasosaa. Säästä loput koristeluun. 


 Irrota pohjat varovasti leivinpaperista lastaa avuksi käyttäen. Nosta yksi tarjoilualustalle ja levitä sille ⅓ hillokkeesta ja vaahdosta. Levitä päälle puolet mansikkaviipaleista. Nosta toinen pohja päälle ja täytä samalla tavoin. Nosta kolmas pohja päällimmäiseksi ja levitä loput hillokkeesta ja vaahdosta. Koristele mansikoilla ja halutessasi sitruunamelissan lehdillä, syötävillä kukilla jne.

Tarjoa heti tai anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti