maanantai 29. tammikuuta 2018

Väestönsuojelumuseo


Edellisviikonloppuna meillä oli lunta, joten vietimme aikaa lähinnä pulkkamäessä ja luistelujäällä. Viime viikolla se ilo oli jo ohi, mutta tekemistä Helsingissä onneksi riittää huonommillekin keliolosuhteille. Me kävimme lauantaina tutustumassa taas yhteen museoon!


Itse kuljemme päivittäin väestösuojan ovien ohi, ja lapset ovat kovasti kyselleet, mitä niiden takana oikein on. Ajattelin, että oman mutuilevan vastaukseni lisäksi voisimme käydä ihan tutustumassa avoimeen väestösuojaan, ja väestönsuojelun historiaan. 

Helsingin väestönsuojelumuseossa Kruunuhaassa pääsimme tutustumaan sotien aikaiseen väestönsuojeluun sekä väestönsuojelun yleishistoriaan ja nykypäivään.


Oli kieltämättä jännittävää astua sisälle kalliosuojaan.
Vaikuttuneet pojat osoittelivat ja kyselivät paljon!






Museo sijaitsee oikeassa sodanaikaisessa pommisuojassa, ja sielä mm. kuvataan sodan aikaa Helsingissä vuosia 1939-1944. 


 Tänä päivänä pommitusuhka ei välttämättä ole väestönsuojelun kannalta se todennäköisin uhka. Väestönsuoja suojaa myös säteilyltä. Lapsia kiinnosti erilaiset varusteet myös kovasti.


Helsingin väestönsuojeluyhdistys ry:n vapaaehtoinen opas kulki meidän kanssa näyttelyn läpi, ja kertoi kaikesta asiantuntevasti ja omakohtaisesti.


Tilassa oli myös asetelma sodanaikaisesta kodista.



Tiloihin on rakennettu sodanaikaista pommisuojaa esittävä kellarisuoja pommitusääniefektein.


Pommitusääniä emme teknisistä syistä kuulleet (mikä lienee ihan hyvä, sillä 5-v. on herkkä äänille). Hälytys kuitenkin annettiin, ja se oli lapsista hyvin jännä.



Esillä on vanhoja valokuvia, väestönsuojelun yleishistoriaan liittyvää teknistä esineistöä, kirjallisuutta jne. sekä myös videomateriaalia. Näyttelyssä esitellään myös pelastuskoiratoimintaa.


3-v. kulki tarkkaavaisena museon läpi, ja suunnisti opaslehtisen kanssa. Oli varmasti mukavaa bongailla vastaavuuksia samalla kun aikuiset kuuntelivat opasta ja keskustelivat vaikeammista asioista. Parasta tässä oli se, että lapsi keksi mielekästä puuhaa ihan itse, sillä erityistä lapsille suunnattua ohjelmaa tässä museossa ei ollut.


Vaikka aikuiset toki saivat museosta irti paljon enemmän kuin lapset, heillekin selkityi väestönsuojan ja kallio-ovien merkitys. Lapsilta lisäpisteet myös siitä, että oli jännittävää käydä tällaisessa luolassa. Kannattaa myös ottaa lapsille se opaslehtinen pientä kuvasuunnistusta varten!



Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen museoon kuuluva Väestönsuojelumuseo on avoinna toukokuun loppuun asti lauantaisin klo 10-14, ja museoon on ilmainen sisäänpääsy.

1 kommentti:

  1. En olekaan tuolla koskaan käynyt. Meidän taloon rakennetaan parhaillaan väestönsuojaa. Onhan se hyvä olla, aivan varmuuden vuoski. Meidänkin pojat ovat paljon kyselleet aiheesta viime aikoina, ihan kuten teilläkin.

    VastaaPoista