Talven kausiherkuista oma suosikkini on ehdottomasti Runebergintorttu. Myös lapsilla on yhtä hyvä maku, joten vuosittain tulee leivottua jotain Runebergin mielileivoksen kaltaista. Välillä kokeilen mielelläni erikoisempiakin leivosversioita, mutta tämä resepti kuuluu luottovalikoimaan.
Tämä ohje on myös gluteeniton, ja sokerin sijaan makeutusjauheella leivottuna vähähiilihydraattinen (Hillonkin voi korvata soseella).
150g voita
1 1/2 dl fariinisokeria (tai paistonkestävää makeutusjauhetta, jolloin torttu sopii vähähiilariseen ruokavalioon)
2 kananmunaa
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
3-4 dl mantelijauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa tai kermaa
maun mukaan karvasmanteliesanssia
Sekoita kulhossa voi ja sokeri, sekä lisää munat. Sekoita jauhot ja mausteet ja kaada nekin kulhoon. Lisää vielä maito ja lopuksi esanssi. Sekoittele hyvin, ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia. Leivokset voi tehdä muffinivuokiin.
Paina uunilämpöisiin torttuihin esim. pikkulusikalla kolo. Täytä kolo vadelmamarmeladilla, tai vähähiilarisessa versiossa vadelmasoseella. Ympäröi vadelmakuoppa vielä halutessasi sokeritahnalla.
(Itse en kostuta Runebergintorttuja, mutta mikäli niistä haluaa oikeaoppisen kosteita, niin punssilla, manteliliköörillä tai sokerivedellä/makeutusaineella makeutetulla vedellä voi leivokset kostuttaa paiston jälkeen)
Sydämellistä J.L. Runebergin päivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti