keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Marmeladikarkkeja pihlajasta

 

Mun varmaankin suosituin postaus kautta aikojen on ollut tämä pihlajanmarjamarmeladien resepti. Onpa se julkaistu eräässä paikallislehdessäkin. Eikä suosio ole mikään ihme, sillä onhan "kettukarkki" ihan klassikko. Parasta vieläpä, että maku tulee ihan oikeasti pihlajasta, kun karkit tekee itse!

 

Nyt kun pihlaja taas kantaa isoa satoa, päädyin itsekin taas reseptin äärelle pitkästä aikaa - voi sitten taas todeta reseptin toimivaksi ja karkit maukkaiksi. Tästä klikkaamalla pääset alkuperäiseen julkaisuun.

 

"Kettukarkit" sai peukun meidän pikkukettusen makutestissä!

 

Tässä myös vielä ohje sekä vaiheita kuvina.

Pihlajanmarjamarmeladit

350 g pihlajanmarjoja
5 dl vettä
3 ½ dl sokeria
15 g agar agaria (Algamar)

Pinnalle:
erikoishienoa kidesokeria


Putsaa ja huuhdo ensin marjat ja laita ne sitten veden kanssa kiehumaan. Anna kiehua n. 15 min.

Siivilöi sitten marjat ja puristele enin mehu takaisin kattilaan.

 

Mittasin, että sakeaa pihlajamehua on nyt n. 3,5 dl.

Lisää mehuun sokeri ja keittele kunnes sokeri sulaa mehuun. Lisää sitten Agar-agar hiutaleet ja keittele sekoitellen tasaiseksi vielä n. 5-10 min tai pakkauksen ohjeen mukaan.

Huomioi, että ohjeessa olen käyttänyt Algamarin agar-agar -hiutaleita, ja annostus voi poiketa jos käytät eri tuotemerkkiä/jauhetta.

Kaada seos sitten leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Vuoan koko saisi olla jotain väliltä 20-25 cm/sivu, riippuen kuinka paksuja karkkeja haluat. Tässä reunavuoassa koko oli 25x25, ja omaan makuun olisi saanut olla hieman pienempi vuoka, sillä levy jäi vähän ohkaiseksi. 

Anna hyytyä vähintään muutama tunti vuoassa.


Leikkaa levystä sitten haluamasi kaltaisia karkkeja esim. pitsaleikkurilla, veitsellä tai vaikka pienillä piparimuoteilla.


Anna karkkien sitten "kuivua" huoneenlämmössä, jotta voit sokeroida ne ilman, että sokeri sulaa. Itse annoin olla parikin päivää välillä kääntäen.

Kierittele karkit sitten sokerissa, kun mikään pinta ei ole enää kostea. Säilytä karkkeja huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa ja herkuttele parin viikon kuluessa. Voit säilöä marmeladit myös jääkaapissa, mutta muistathan silloin tehdä sokeroinnin vasta ennen tarjolle laittamista jälleen pienen kuivattelun jälkeen.



Tästä tuli ihan runsas määrä karkkeja.


Makeaa ja kirpakkaa syksyä! 💖





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti