Olisko kiva pelata lasten kanssa jotain helppoa, mutta opettavaista peliä? Jotain sellaista, jossa pikkulapset oppivat seurapelien perussääntöjä, ja jossa olisi sopivasti myös aivojumppaa? Liian haasteellinen pelin ei tarvitsisi olla, että se sopisi 2-vuotiaallekin, mutta joka olisi tarpeen mukaan sovellettavissa koululaisenkin harjoitteluun? Harmittaako, että ihan pienten lasten pelit maksavat kaupassa suht. paljon - niin kuin isojenkin - oli käyttöikä kuinka lyhyt tahansa? Ehkä olisi kiva saada hyödynnettyä kotoa ennestään löytyviä materiaaleja? No jospa kerron, miten tämä kaikki onnistuu:)
Askarreltiin lapsille leluksi ja peliksi hauska autoparkki. Pikkupoikien kanssa pikkuautoja on kertynyt ihan sopivasti, että niitä riitti tähän projektiin, ja mikä parasta, niillä voi leikkiä edelleen kuin ennenkin. Enemmänkin.
Tässä pelissä ei niin tarvi oikeastaan pelätä osien hukkumista tai muutakaan. Jos auto katoaa, niin se on helppo korvata, ja pelialustojakin on niin helppo tehdä uusia.
Mitä tarvitset:
- Pala pahvia, reunoilla tai ilman. Niin iso, että siihen mahtuu parkkiruudut ainakin kymmenelle pikkuautolle (10-20 parkkiruutua olisi hyvä)
- Maalia, kynä, tai paperia ja liimaa, joilla merkitset tie- ja parkkimerkinnät sekä numerot ruutuihin
- Numerotarroja tai tussi, jolla merkata autoihin ruutuja vastaavat numerot
- Ja sitten pikkuautoja! (ainakin 10 kpl, enemmänkin voi tietenkin käyttää, jos parkkitilaa riittää!)
Itselläni sattui olemaan pahvilaatikon kansi tarpeettomana, joten käytin sitä. Reunallinen kansipala on ihan kätevä, näin parkkihallista saa samalla autoille säilytyspaikan, kun eivät niin vain karkaile. Reunaton pahvipala käy myös hyvin pelilaudaksi.
Maalattiin ruskea pahvi mustalla askarteluvärillä (ei välttämätöntä). Kuten parkkiruuduista näkyy, mun valkoinen maali ei oikein ottanut tarttuakseen, joten tieviivat ja parkkiruudut tein valkoisesta paperista liimaamalla. Paremmat parkkiruutumerkinnät liimasin vielä seinustoille.
Parkkihallin seinustalle voi halutessaan liimailla tarroja koristeeksi. Ruutuja peliin voi tehdä ihan niin monta, kuin pahville mahtuu, ja mikä tuntuu pelaajille sopivalta. Tuohon pahvialustaan mahtui näitä vähän isompia pikkuautoja vain 10.
Ota pikkuautoja siis yhtä monta kuin ruutuja on, ja piirrä tai liimaa niihin vastaava määrä numeroita. Leikkaa seinustalliseen alustaan ajoportti, josta autot pääsee halliin. Ja sitten vain treenaamaan lasten tason mukaisesti numeroita.
Meillä tästä innostui lapset 2-9-vuotta. Tällä voi pelata isommassa porukassa, ja sopii tämä yksinleikkiinkin. Numeroita voi opetella niin monella tapaa kuin vain mielikuvitus riittää. Voi harjoitella numerojärjestystä, numeroiden sanallista ja visuaalista yhdistämistä, yhteenlaskuja ja vaativampiakin matemaattisia tehtäviä isompien kanssa, jos vanhempi vaikka antaa laskutehtävän, ja koululainen päässälaskettuaan ajaa parkkiin tulosta vastaavan auton jne... Meillä 2-vuotias laskee kymmeneen (ehkä vähän pidemmällekin), mutta luultavasti vain toistaa opitun numerosarjan. Laskemista siis harjoitellaan ensinnä. 4-vuotias osaa laskea ja ymmärtää numeroita, mutta ei vielä tunnista niitä kirjoitettuna. Siispä hänen kanssaan panostetaan numeron ja kuvion yhdistämistä. Minä sanon numeron, jota vastaavan auton voi ajaa omaan ruutuunsa. Toki voi myös antaa käskyn "aja auto numero 3 ruutuun numero 8", jolloin haastetta tulee lisää.
Myös tietyötötteröä (tai jotain muuta merkkiä) voi käyttää, jos haluaa lisätä lautapelimäisyyttä - tötteröllä merkittyyn ruutuun ei saa laittaa autoa (mikä merkitsee vuoron menetystä). Tehtävät voi myös kirjata etukäteen kortteihin tai paperille, jotta niitä voi kierros kierrokselta käydä läpi.
Monipuolinen peli mitättömällä vaivalla ja ilman kustannuksia. Lapset meinasi revetä liitoksistaan, kun saatiin tämä valmiiksi. Ei millään olisi malttaneet odottaa:D
Mitään selvää säännöstöä mulla ei siis ole antaa (toki sellaisen kehittelin, mutta ei näin diy-pelinä jaossa:D), me pelailtiin ihan fiiliksen mukaan, ja antamiani ehdotuksia voi soveltaa mielin määrin. Tässä on kiva, kun haastavuutta voi lisätä aina pelaajan kehitystason mukaisesti. Itse tekisin ehkä monipuolisuuden vuoksi isomman parkkialueen, 15-20 autoa varmaankin toisi paljon lisää pelinkulkuun. Kaksitoista autoa olisi sopiva luku, jos haluaa tästä noppapelin.
Säilytetään tätä leikkihuoneessa hyllyn päällä, joten ihan kokoajan leikittävissä vaikka tavallisena parkkipaikkana. Automaton lisäosaksi aika hyvä siis!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti